Există riscul să se scumpească gazul dupa invazia Rusiei în Ucraina? La ce să ne așteptăm în perioada următoare

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 02 dec 2022, 05:50

Prețul gazelor naturale după invazia Rusiei în Ucraina 

Sursa: unsplash

Pe lângă pierderile de vieți omenești după invazia Rusiei în Ucraina, unii analiști sunt de părere că vor exista o mulțime de efecte economice în urma acestui război. Se poate scumpi gazul după ce Rusia a invadat Ucraina?

Scumpirea gazului după invazia Rusiei în Ucraina este una dintre temerile foarte multor persoane. Ce șanse sunt ca prețul gazului să crească în România după ce Rusia a invadat Ucraina? În ceea ce privește alimentarea cu gaze a României, autoritățile dau asigurări că nu există motive de îngrijorare.

Cât costa un metru cub de gaz la începutul anului

Creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică a dus automat la majorarea facturilor, iar pentru ca românii să nu fie puși în dificultate, autoritățile au decis să adopte o serie de măsuri prin care prețurile să fie plafonate. Astfel, în luna ianuarie 2022, Guvernul a adoptat o ordonață de urgență prin care a plafonat prețul la electricitate și gaze. La începutul anului, prețul la gaze naturale a fost plafonat la 0,31 lei/kwh. În cazul consumatorilor casnici, cu un consum de până la 300 metri cubi gaze naturale, prețul hotărât la începutul anului, după plafonare, era de 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.  

„Astfel, pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale. (n.red. indiferent de consum).

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.”, declara premierul Nicolae Ciucă în luna ianuarie a anului curent, potrivit digi24.ro.

Ulterior, autoritățile au decis să adopte noi măsuri de sprijin pentru consumatori, acestea urmând să fie aplicate pentru o perioadă de un an. În acest context, prețul pentru un metru cub de gaz a fost stabilit la 0,31 lei.

„La gaze naturale, clienţii casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200

mc vor beneficia de un tarif de 0,31 lei/kw. Impactul estimat, 2,8 miliarde lei până la sfârşitul anului. Pentru consumatorii noncasnici costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kw şi aici ne referim la IMM-uri,(...) instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri şi, de asemenea, instituţii similare, excluzând marii consumatori care vor beneficia de scheme separate. Impactul estimat- 2,5 miliarde de lei până la sfârşitul anului. Total impact estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde de lei", a declarat premierul României. 

Prețul la gaze naturale a crescut considerabil în primele zile de război 
[Sursa: unsplash]

Citeste si: Ce criterii trebuie să îndeplinești dacă nu vrei să participi la război, conform articolului 32 din Legea 446/2006

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cu cât se va scumpi gazul după invazia Rusiei în Ucraina?

Războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea modifica prețul la gaze naturale în perioada următoare. La scurt timp de la izbucnirea conflictului, prețul gazelor naturale ajunsese să crească cu 28% sau chiar cu 62%, potrivit libertatea.ro.

„În momentul de față este prematur de zis. Pe termen scurt, panica va genera efecte și pe România. Va crește cursul de schimb, prețul la gaze, la petrol, la resursele unde Rusia are un rol important”, este de părere consultantul fiscal Emilian Duca, potrivit sursei citate anterior. 

În plus, estimările de la Viena arătau că prețul gazului a crescut de la 87.5 euro/MWh în ziua de 23 februarie 2022, la 155,1 euro/MWh pe 2 martie 2022. 

Cu toate acestea, având în vedere că Guvernul a decis plafonarea prețului la gaze naturale și energie pentru un an, scumpirea prețului la gaze naturale nu ar trebui să se vadă în facturile românilor. 

Un alt motiv pentru care creșterea prețului la gaze naturale nu ar trebui să se resimtă în facturi este că se va consuma o cantitate mai mică de gaze, având în vedere venirea primăverii și creșterea temperaturilor.  

În momentul de față, România nu ar avea de suferit în ceea ce privește importurile de gaz. Ion Sterian, directorul general al Transgaz, dă asigurări că alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată. 

„Nu sunt probleme cu importurile prin Ucraina. Noi ne-am pregătit pentru toate scenariile posibile şi vom face faţă oricărei situaţii. Alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată. Chiar dacă importurile de gaze din Ucraina vor fi sistate, fluxurile de gaze pot fi redirecţionate cu uşurinţă prin punctul de intrare de la Negru Vodă şi prin alte puncte. Nu este o problemă. Avem noroc că Transgaz şi-a făcut investiţiile la timp. În acest moment, BRUA funcţionează la capacitate maximă şi toate staţiile pe care le-am construit funcţionează la capacitate maximă, în reverse flow (în ambele direcţii- n.r.)", a precizat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, potrivit digi24.ro.

Citeste si: Ce prevedea tratatul de la Brest-Litovsk semnat pe 3 martie 1918, ce scotea Rusia din primul Război Mondial