Exista SCLAVI printre noi chiar daca suntem in secolul XXI. Urmariti un reportaj cutremurator!

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 19:19

Exista sclavi chiar si acum, in secolul XXI! In vremuri asa grele, fiecare tine cu dintii de locul sau de munca, pentru ca de acolo vine painea de pe masa.

Din pacate, insa, sunt patroni care nu fac altceva decat sa profite. Isi muncesc pana la epuizare angajatii, pentru un salariu de nimic. Ce sa mai vorbim despre banii pentru orele suplimentare?! De multe ori, cine indrazneste sa ceara, ajunge somer. Si mai rau e in cazul celor care aleg sa plece in strainatate. In cautarea unui trai mai bun, multi devin prizonieri. N-au niciun drept, doar sa trudeasca. In zilele noastre, exista inca robie.

E drept, una moderna, dar in ghearele careia cad tot mai multi.

Anul trecut, noi, echipa Stirilor Kanal D, am reusit sa salvam 33 de romani! Plecasera la munca in Libia, dar devenisera sclavi, la mii de kilometri departare de casa. Din pacate, cosmarul din Libia s-a repetat in Irak. 41 de romani au plecat in Irak in cautarea unui trai mai bun, dar s-au trezit sclavi printre straini.

Nu pe o plantatie, ci pe santier.

Casa, masa si 1300 de dolari lunar. Aceasta era, spun ei, oferta de nerefuzat. Aveau nevoie de bani ca sa-si intretina copiii, asa ca nu stat prea mult pe ganduri. Ce au gasit insa in realitate, depasea orice imaginatie. Romanii spun ca rand pe rand au inceput sa se imbolnaveasca. Au strans din dinti si s-au pus pe picioare. Cei mai multi au copiii si de dragul lor au mers mai departe, gandul le era acasa.

Doar asa au gasit putere sa supravietuiasca.

De parca nu ar fi fost suficiente conditiile inumane, muncitorii sustin ca si cu banii au avut probleme. Abia dupa 3 luni de chin au incasat 1300 de dolari. Si pe acestia in trei transe. Cand si-au dat seama ca din muncitori s-au transformat in victime, au vrut sa se intoarca, dar era prea tarziu. Abia dupa ce sotia unuia dintre ei a sunat la ambasada si dupa 4 zile de drum au ajuns acasa.

Chinuiti si la fel de saraci si de amarati, precum plecasera.

##VIDEO115410##

Ar trebui sa se informeze la Inspectoratul Teritorial De munca pentru ca sunt o serie de documente cu caracter deosebit, special ”, atrag atentia autoritatile. Cu alte cuvinte, inainte a lua decizia sa plecati la munca in strainatate, consultati un specialist! Nu semnati documente inainte de a le citi! Daca nu le intelegeti cereti ajutor de specialitate.

E valabil si pentru cine lucreaza in tara!

Numai in Bucuresti, anul trecut, au fost peste 17 000 de plangeri. Oamenii au reclamat ca muncesc prea mult, in conditii improprii si ca nu le sunt platite orele suplimentare. Un barbat spune ca a lucrat mai multi ani la o firma de paza, din Brasov. A vazut si a indurat multe. Nu sunt singurele necazuri. Un alt angajat spune ca salariatii se temeau sa-si ia concedii de frica sa nu-si mai primeasca banii.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Nu e un caz izolat, din pacate. Nimeni nu poate uita cazul socant al tinerei de 31 de ani care a murit de epuizare la locul de munca. Se intampla in 2007, iar colegii spuneau atunci ca lucra fara intrerupere si 40 de ore. Inspectoratul Teritorial al Muncii a amendat firma unde era angajata fata cu 20.000 de lei.

La atatia ani distanta, o femeie din Calarasi ne-a cerut ajutorul. Spune ca munceste in fiecare zi, cel putin 14 ore. Uneori, insa, ajunge acasa dupa miezul noptii, desi incepe programul inainte de cantatul cocosilor. Familia ei depinde de cei 800 de lei pe care ii castiga pe luna.

Asa ca femeia spune ca se teme sa vorbeasca despre ce se intampla la abatorul unde e angajata. Legea, insa, este de partea ei, iar cazul e doar o dovada ca multi dintre angajatii romani nu-si cunosc drepturile. Anual, mii de romani sunt pacaliti de angajatori. Patronii profita de nestiinta oamenilor care semneaza documente fara sa le citeasca.

 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.