Sandra Krautwaschl a publicat recent o carte numita "Plastickfrei Zone" (Zona fara plastic) in care povesteste cum ea si familia ei au inceput sa duca o viata fara plastic.
Totul a inceput in vara anului 2009 cand, in timpul unei vacante in Croatia, Sandra a ramas surprinsa de intrebarile dese pe care copiii ei i le puneau referitor la provenienta gunoaielor de pe plaja.
Acest lucru a facut-o sa se gandeasca mai profund la felul in care plasticul afecteaza lumea in care traim.
Desi programele de reciclare merg extrem de bine in Austria, acest lucru nu se intampla in toata lumea, astfel ca materialul provenit din petrol ajunge sa polueze destul de puternic planeta.
Femeia in varsta de 40 de ani a realizat ca lumea intreaga contribuie la aceste efecte negative atata timp cat continua sa cumpere produse fabricate sau invelite in plastic.
Imediat dupa ce s-a intors din Croatia, Sandra a vazut un documentar numit "Plastic Planet", din care a invatat cat de toxic este acest material pentru planeta noastra.
"A fost picatura care a umplut paharul si de atunci am zis ca nu mai pot continua in acest fel", a declarat femeia.
Familia ei a decis astfel sa incerce pentru o scurta perioada de timp sa duca o viata normala fara plastic, pentru a putea vedea daca ar rezista.
Ceea ce a inceput insa ca un experiment de cateva luni a devenit un adevarat stil de viata.
Primul lucru pe care l-au facut a fost sa elimine toate obiectele de plastic pe care le aveau in casa.
Urmatorul pas a fost sa gaseasca alternative. Au achizitionat astfel periute de dinti cu manere din lemn, bidoane pentru lapte din metal si alimente ambalate in metal, hartie sau sticla.
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/plastic-free-life3-18ff00a9d8e2ef99da854d1a3076280e.jpg
Sandra recunoaste ca aceasta schimbare a fost extrem de dificila la inceput si a necesitat o documentare ampla.
Ea spune ca cea mai mare problema a fost la inlocuirea hartiei igienice ambalata in plastic. Initial copiii au venit cu ideea sa foloseasca ziare vechi. Ulterior au incercat cu frunze de copac. In cele din urma au descoperit prosoapele din hartie reciclata, folosite in multe hoteluri si restaurante.
Sunt la fel ca hartia igienica normala, sunt ambalate in pungi din hartie si pot fi cumparate in cantitati mai mari.
"Unii oameni pot crede ca traim ca in epoca de piatra, insa nu e deloc asa. Viata a devenit mai simpla, mai linistita, mai confortabila", a declarat Sandra.
Familia insa a realizat destul de rapid ca nu ar putea duce o viata lipsita complet de plastic pentru ca si lucrurile facute din metal sau sticla au bucati de plastic in ele.
Ei au invatat insa cum sa reduca la minimum folosirea acestui material poluant.
Inca utilizeaza electronice si lucruri necesare precum casti de biciclete, insa impart automobilul cu alta familie si cumpara lucruri second hand atunci cand au nevoie de ceva facut din plastic.
Daca limba germana nu reprezinta o problema, puteti intra pe site-ul familiei pentru mai multe amanunte despre viata fara plastic.