Expert medical, despre coronavirus: "Al doilea val va exista"
Valona Tela, jurnalist Radio Europa Liberă: Explicați-ne în primul rând ce este al doilea val, observăm un număr crescut de cazuri în unele țări.
Dr. Tobias Welte: Cred că situația este diferită de la o țară la alta. Așadar, există unele țări în care este clar un al doilea val. De exemplu, Iranul este o țară cu o creștere zilnică a cazurilor după ce ajunsese la un nivel scăzut, iar acum există un al doilea val, care poate fi din cauza sărbătorilor religioase.
Va exista un al doilea val în fiecare țară care a avut deja o serie de cazuri de coronavirus? Sau este ceva care depinde de strategiile pe care le urmează fiecare țară?
Dr. Tobias Welte: Ei bine, virusul nu a dispărut și nu a dispărut în niciuna dintre țările europene, iar noi trăim într-o lume globală. Dacă deplasările vor fi permise și frontierele vor fi redeschise, virusul se va răspândi din nou. Estimarea mea este că va fi un al doilea val în toamnă, iar intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată. Nimeni nu știe.
Expert medical, despre coronavirus: "Al doilea val va exista"
Poate prevenit acest al doilea val în vreun fel?
Dr. Tobias Welte: Mi-e teamă că nu. Nu va exista un vaccin până la mijlocul anului viitor- dacă avem noroc. Așadar, probabilitatea de a găsi un vaccin nu este atât de mare și nu există un tratament eficient. Singurul lucru pe care îl putem face este, chiar dacă începem redeschiderea, să aplicăm măsurile de prevenire, care au avut succes.
Cea mai importantă dintre acestea este distanțarea socială.Cel de-al doilea val ar putea fi mai rău decât primul?
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Dr. Tobias Welte: Nu cred că al doilea val va fi mai rău, dar există posibilitatea de a avea conjugate două probleme: să fie coronavirus și gripă sezonieră în același timp. Există însă posibilitatea de a preveni această situație. Așadar, ar trebui să începem vaccinarea- vaccinarea împotriva gripei, vaccinarea împotriva pneumoniei bacteriene, vaccinarea pneumococică- pentru a reduce riscul acestor infecții diferite în același timp.
Al doilea val, după cum ați spus, este legat de sezonul rece. Dacă da, de ce vremea rece va înrăutăți condițiile?
Dr. Tobias Welte: Vremea rece și umiditatea scăzută sunt factori de risc. Cel de-al doilea factor de risc este reprezentat de timpul petrecut în interior. Deci, protecția aerosolilor și timpul de supraviețuire al aerosolilor este mai mare în camerele închise decât în exterior. Așadar, pe măsură ce stăm mai mult în camerele închise, cu cât aerul este mai rece și mai uscat, riscurile cresc.
Sursa articolului: Digi24