Expertiză juridică în rezolvarea executărilor silite: cum te ajută o casă de avocatură din Timișoara?

Author: Oana Picerea

Evoluția complexă a societății dă naștere frecvent unor situații pe care, dacă vrei să le depășești cu bine, este recomandat să apelezi la o casă de avocatură din Timișoara.

Una dintre aceste împrejurări este reprezentată de momentele în care te confrunți cu executarea silită, definită de lege drept o procedură prin care executorii judecătorești recuperează datorii fiscale și nefiscale pe care o persoană fizică sau juridică nu le-a achitat sau refuză să le achite.

Într-o astfel de împrejurare, un specialist în Drept Civil de la o casa de avocatura Timisoara te va consilia și te va ajuta să soluționezi problema, indiferent dacă ai calitatea de creditor sau de debitor. El îți va lămuri toate aspectele juridice ale procedurii și te va îndruma, astfel încât acțiunile să îți aducă beneficii.

Care sunt tipurile de executare silită și ce bunuri vizează?

În practica judiciară sunt identificate mai multe tipuri de executare silită, după cum urmează:

  • executarea bunurilor mobile. Obiectele procedurii, care pot fi executate în vederea valorificării ulterioare, pentru a se realiza recuperarea creanțelor, pot fi reprezentate de autoturisme, opere de artă, bijuterii sau orice alte bunuri deținute de debitor, ce pot fi mutate dintr-un loc în altul;
  • executarea bunurilor imobile. Procedura poate să implice vânzarea integrală sau parțială a unei case, a unui apartament sau a unui teren, tot în scopul recuperării creanțelor;
  • executarea prin poprire. Este o procedură în cadrul căreia sunt supuse executării veniturile și disponibilitățile bănești, precum și titlurile de valoare ale debitorului. Procedura se realizează asupra conturilor bancare ale datornicului.

Care sunt bunurile și veniturile ce nu pot fi executate silit?

Un specialist în Drept Civil de la o casă de avocatură din Timișoara îți va explica, pe de altă parte, că există și o serie de bunuri și de venituri care nu pot fi executate silit. Este vorba, în principal, despre următoarele categorii:

  • sumele necesare asigurării unui trai decent, hranei, transportului, sănătății și nevoilor locative, precum și altor nevoi ale debitorului și persoanelor aflate în întreținerea acestuia;
  • bunurile ce servesc la exercitarea ocupației și profesiei debitorului;
  • sumele necesare datornicului sau persoanelor pe care le are în întreținere pentru a susține o formă de învățământ obligatorie, precum și cele necesare studiilor postliceale, universitare și postuniversitare;
  • bursele de studii și diurnele, ajutoarele de șomaj, ajutoarele de deces, compensațiile pentru desfacerea contractului de muncă;
  • despăgubirile pentru daunele provocate prin vătămare corporală;
  • sumele destinate tratării sau diagnosticării unor afecțiuni medicale;
  • banii din pensiile private.

Cum te ajută un avocat specializat în executări silite?

Un specialist în Drept Civil de la o casă de avocatură din Timișoara îți poate oferi o gamă largă de servicii, după cum urmează:

- legalizarea hotărârilor judecătorești care urmează să fie puse în executare;

- obținerea titlurilor executorii necesare pentru recuperarea creanțelor;

- consultanță și asistență juridică în vederea identificării celei mai avantajoase proceduri de executare;

- purtarea de negocieri cu creditorii sau, după caz, cu debitorii;

- redactarea acordurilor de plată și a tranzacțiilor;

- asistență juridică și reprezentare în fața executorului judecătoresc;

- urmărirea traseului actelor de executare până la finalizarea procesului.

Te confrunți cu procedura de executare silită? Pentru a depăși cu bine o astfel de situație, apelează cu încredere la o casă de avocatură din Timișoara!

 


Alin Oprea a fost invitat în platoul emisiunii „Follow us”, prezentată de Ilinca Vandici și Teo Trandafir. Acesta a reacționat după declarațiile făcute de fosta soție la podcastul lui Bursucu'.