Explozia din Călimănești s-a simțit ,,ca un cutremur''. Ce au făcut victimele, aflate în culmea disperării

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 21 sep 2023, 23:39

Deflagrația de la Călimănești

Sursa: Captură YouTube

În noaptea de miercuri spre joi, s-a produs o explozie de proporții. Aceasta a avut loc la magistrala de gaz din Călimănești.

Exploziile se țin în lanț la noi în țară. După catastrofa de la Crevedia, o altă deflagrație a avut loc, la Călimănești.

Citește și: Explozie la magistrala de gaz de la Călimănești: Patru persoane au fost carbonizate, iar alte cinci au fost rănite

Victimele exploziei de la Călimănești

Din primele informații, explozia s-ar fi produs în urma unui accident, pe șantierul Autostrăzii Moldovei. Lucrătorii ar fi atins o conductă de gaz în timp ce efectuau săpături cu un utilaj special.

Conducta spartă alimenta toată zona Moldovei. 

Acest accident a fost urmat de o explozie devastatoare și de un incendiu violent, care a făcut multiple victime. Tragedia s-a soldat cu decesul a patru muncitori. Cei patru muncitori care și-au pierdut viața aveau vârste cuprinse între 29 și 47 de ani. Unul dintre aceștia a lăsat în urmă o soție însărcinată.

De asemenea, alți cinci lucrători ai șantierului sunt răniți și se află la spital.

Martorii susțin că, aflați în culmea disperării, cei răniți ar fi fugit până la drumul european 85, unde opreau mașinile pentru a-i duce la spital. Trecând prin momente chinuitoare, din cauza arsurilor violente de pe corp, aceștia nu au mai putut aștepta sosirea medicilor de pe ambulanțe.

,,Planul roşu la ora 01,53. SAJ Vrancea a alocat cinci echipaje tip B în zona incendiului. Primele cinci victime s-au deplasat cu mijloace proprii la CPU Adjud.'', 

a transmis Gabriela Moroș, purtător de cuvânt al SAJ Vrancea.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Patronii stației GPL din Crevedia, arestați preventiv pentru 30 de zile! Decizia luată de avocatul celor doi

Cât de tare s-a resimțit unda exploziei de la Călimănești

Două dintre victimele cumplitei tragedii au fost transportate la București, cu elicopterul SMURD.

,,Pentru două victime s-a solicitat transferul din CPU Adjud către aeroportul Bacău cu echipaje SAJ de urgenţă.'',  a adăugat Gabriela Moroș.

Explozia a fost atât de puternică, încât a zguduit chiar și casele localnicilor din zonă.

Aceștia au fost în stare de șoc în momentul în care au văzut flăcările care depășeau 100 de metri înălțime. De asemenea, oamenii din Călimănești au trecut prin adevărate clipe de spaimă când au văzut cerul luminat în plină noapte.

Vibra tot prin casă, ca un cutremur așa. Ne-am dat seama că e ceva de gaz aici, conductă lângă noi. Au venit imediat mașini de pompieri.

Ne-au zis să ieșim din case, să fim pregătiți în caz de…

Două ore a ars aici flacăra de 100 și ceva de metri înălțime. Vibrau prin casă dulapurile, căni, ușile ”, a mărturisit un localnic.

Citește și: Cine este primul pacient român tratat în străinătate după exploziile de la Crevedia, care s-a întors în țară. Marcel Ciolacu l-a întâmpinat