Explozii la Beirut! Peste 73 de morti si 3.700 de raniti. Este doliu national in Liban

Author: Luiza Stama
Actualizat: 29 ian 2021, 20:50

Este doliu national in Liban, dupa ce doua explozii au ucis peste 73 de oameni si au ranit alte 3.700 de persoane.

Preşedintele libanez vorbeşte despre 2750 de tone de nitrat de amoniu depozitate fără măsuri de securitate.

Autorităţile au decretat doliu naţional miercuri. Bilanţul provizoriu al exploziilor din Liban a crescut la 73 de morţi şi 3.700 de răniţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Potrivit purtătorului de cuvânt Reda Moussaoui, bilanţul este provizoriu, iar spitalele sunt deja saturate din cauza numărului mare de răniţi.

Nizar Najarian, secretar general al partidului Kataëb, a murit ca urmare a exploziei din portul din Beirut, a anunţat agenţia naţională ANI.

Exploziile violente din Beirut ar putea să fi fost cauzate de "materiale explozibile" confiscate şi stocate în depozit "de ani", a estimat marţi un înalt responsabil al securităţii.

Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate, a afirmat preşedintele libanez Michel Aoun, citat de contul de Twitter al preşedinţiei libaneze.

Citeste si: News alert: Alerta cu bomba la statia de metrou Eroilor

Citeste si: Amenințare cu bombă la Primăria Capitalei! Ce au descoperit pirotehniștii când au sosit la fața locului

"Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate", a denunţat Aoun.

Responsabilii pentru această catastrofă vor trebui să dea socoteală, a declarat, marţi seară, premierul libanez Hassan Diab.

" Ceea ce s-a întâmplat nu va trece fără ca responsabilii să dea socoteală. Responsabilii acestei catastrofe vor plăti", a declarat şeful Guvernului.

El a cerut "ţărilor prietene" să ajute Libanul. "Lansez un apel urgent ţărilor prietene care iubesc Libanul să fie alături de noi", a mai spus el.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Crucea Roşie libaneză a anunţat că spitalele din Beirut sunt excedate, numărul persoanelor rănite care solicită îngrijiri fiind extrem de mare.

De asemenea, Crucea Roşie a făcut apel la donarea de sânge.

Guvernator: Beirut este un oraş devastat. Am pierdut legătura cu pompierii

Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a declarat marţi, în timpul unei vizite la locul exploziei din capitala libaneză, că "amploarea pagubelor este enormă", precizând că Beirutul este "un oraş devastat", scrie publicaţia libaneză lorientlejour.com.

Guvernatorul a indicat că autorităţile au pierdut legătura cu unii dintre pompierii care au intrat în port, unde a avut loc explozia, pentru a stinge incendiul, sunt daţi dispăruţi.

Abboud a afirmat că este lovit, adăugând că ceea ce s-a întâmplat este fără precedent.

Deflagraţia a avut loc în zona portului, unde sunt depozitaţi explozibili, conform agenţiei locale NNA şi unor surse de securitate.

O altă sursă a indicat faptul că în port erau depozitate şi substanţe chimice.

Imaginile transmise de localnici pe internet arată o coloană groasă de fum, urmată de o explozie puternică.

În videoclipurile filmate de aceştia se poate observa cum au fost trântiţi de suflul exploziei.

Citeste si: Managerul Spitalului "Victor Babes" din Timisoara, semnal grav de alarma: "Ne asteptam la tsunami"! Cere raspundere penala pentru cei care sustin ca nu exista Covid!

Citeste si: Grecia, o nouă măsură pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Ce decizie au luat autoritățile?