Extinderea afacerii peste hotare – La ce să fii atent dacă vrei să te dezvolți în străinătate

Author: Ana Filip
Actualizat: 20 iul 2023, 17:12

Orice antreprenor român dorește la un moment dat să își dezvolte business-ul în afara granițelor țării. Nu este un vis imposibil, din contră. Însă există câteva recomandări pe care un om de afaceri trebuie să le analizeze înainte de a porni cu planurile de extindere la drum. 

În rândurile ce urmează poți afla informații importante despre cum să pui pe picioare un plan de afacere în străinătate.

Ce ar trebui să analizezi înainte de a intra cu serviciile și produsele tale pe o piață internațională?

Legislația țării

Probabil primul lucru pe care ar trebui să îl ai în vedere atunci când vrei să îți dezvolți afacerea în afara granițelor României este legislația țării alese. Dacă este vorba de un stat din Uniunea Europeană, lucrurile ar trebui să fie cu mult simplificate pentru că există similitudini în materie de business și modul în care se poate înregistra o firmă.

De exemplu, la momentul înființării unei companii sub cea mai simplă structură, trebuie să prezinți Certificatul de Înregistrare al firmei pe care o ai în România. Pe baza unui asemenea document se pot întocmi actele necesare înregistrării firmei dorite în țara aleasă pentru extinderea operațiunilor.

Alegerea colaboratorilor

Este foarte importantă alegerea celor mai buni și eficienți colaboratori atunci când vrei să îți dezvolți afacerea peste hotare. Orice detaliu contează, la fel și identificarea oportunităților și colaborarea bazată pe încredere de la bun început. În România, de exemplu, ai posibilitatea de a verifica o listă de firme pentru a ști exact în ce stadiu se află compania care te interesează, dacă încă activează pe piață și dacă face subiectul datoriilor către stat. Pe Termene.ro poți afla asemenea informații, dacă ai o firmă în România și ești interesat de un mediu de business corect și sigur.

Condițiile de relocare a personalului

Relocarea muncitorilor în străinătate este un alt aspect de care ar trebui să ții cont atunci când vrei să îți dezvolți activitățile într-o altă țară. Există legislație clară cu privire la formalitățile de imigrare, fie pe termen scurt, fie pe termen lung. 

Anumite țări, exceptând cele din Uniunea Europeană, solicită permis de muncă pentru a putea desfășura activitățile sub formă de contract legal. Mai mult decât atât, compania angajatoare poate colabora direct sau cu ajutorul unui avocat specializat, cu autoritățile din țara respectivă, în vederea emiterii documentelor necesare pentru angajatorii relocați.

Sistemul de taxare

Fără doar și poate, sistemul de taxare trebuie atent analizat atunci când sunt planuri de dezvoltare ale unei afaceri într-o țară de interes. De cele mai multe ori, planurile de acest gen pornesc tocmai de la avantajul unui sistem de taxare benefic în detrimentul celui din țara de origine. Un TVA benefic sau un impozit pe profit cu câteva procente mai mici pot reprezenta argumente forte pentru ca o afacere din România să își deschidă porțile și în alte țări.

Beneficii pentru afaceri

Deschiderea unei afaceri implică, de cele mai multe ori, destul de multe beneficii interesante. Există cazuri de scutiri de la impozitul pe profit sau măcar o parte din el, dacă se fac angajări locale, de exemplu. Deducerile de cheltuieli în scop de afaceri sunt alte avantaje de care poți avea parte, dacă știi legislația țării unde vrei să îți implementezi operațiunile.

Așadar, acestea sunt doar câteva dintre aspectele esențiale pe care ai trebui să le ai în vizor atunci când plănuiești să îți extinzi afacerea. Un start bun în străinătate se bazează pe cunoștințe solide înainte de orice.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.