„Unu din doi oameni care au peste 60 de ani poate fi afectat de cataracta. Odata cu cresterea varstei, acest lucru este mai evident si mai des intalnit si pacientii constata mai frecvent acest lucru, ma refer la peste 70 de ani, practic doi din trei au cataracta, trebuie sa se opereze. Varsta de 60 de ani este perioada a treia de viata si in aceasta perioada cataracta este frecvent intalnita”, a declarat conf.
Boala se manifesta prin vedere incetosata, scaderea acuitatii vizuale, adaptarea la intuneric se face greu, iar culorile devin sterse.
“Pacientul trebuie sa vina la doctor, sa faca ce spune doctorul, cand pleaca de acolo sa aiba o decizie luata, pentru ca nu vezi bine si urmeaza sa faci o fractura de sold, de genunchi, sa cazi sau, daca esti sofer si conduci, mai ales noaptea, riscul de accident de masina este ridicat si acest lucru trebuie sa il avem in vedere, ca nu exista alta solutie decat
Doctorul sutine ca 43% dintre pacienti nu stiu ca boala face parte din imbatranirea generala a organismului, iar 66% nu stiu ca operatia de cataracta poate corecta si alte defecte ale vederii.
„Din nefericire, foarte putini dintre respondenti se duc la un control oftalmologic, sigur aici varsta este importanta. Evident ca la 30 de ani nu se duce nimeni, daca vede bine, la oftalmolog, dar probabil ca dupa varsta de 50 – 55 de ani chiar si o persoana sanatoasa din punct de vedere oftalmologic ar trebui sa faca un control medical relativ serios pentru a vedea daca exista anumite afectiuni. (…) Este foarte important sa facem un control periodic la medicul oftalmolog”, a subliniat prof. dr. Calin Tataru.
Cataracta este o boala reversibila prin operatie, iar casele de asigurari aloca fonduri pentru realizarea interventiei, valoarea compensata a acestor cristaline fiind de 284 de lei in limita fondurilor disponibile, indiferent de tipul acestuia. In privat, costul operatiei este cuprins intre 1.500 si 5.500 de lei.