Factorul-cheie de care depinde aducerea gigantilor din afaceri in Romania

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 28 feb 2017, 12:54

Romania are cea mai rapida crestere economica din Uniunea Europeana, ceea ce a transformat-o in destinatia ideala pentru investitori.

Romania are un potential urias de a atrage investitori straini din mai multe ramuri ale industriei, in special din randul companiilor multinationale cunoscute in lumea intreaga. Cresterea economica a Romaniei a depasit asteptarile analistilor, iar tara noastra a reusit sa aiba cea mai rapida dezvoltare a economiei din Uniunea Europeana, in al doilea trimestru al lui 2016.

In plus, la finalul anului trecut, agentiile de rating Moody si Standard&Poor au ridicat ratingul Romaniei pe seama stabilitatii macroeconomice, a progresului prin modificarile aduse Codului fiscal, dar si a cresterii economice neasteptat de mari si au pus tara noastra pe harta

destinatiilor atractive pentru investitori.

Cu toate acestea, Romania pierde bani buni din cauza birocratiei complicate si a infrastructurii care e la ani distanta de cea din tarile vestice ale Uniunii Europene. In lipsa unei infrastructuri cu autostrazi care sa asigure legaturile rapide intre mai multe orase sau zone ale tarii, investitorii nu se grabesc sa isi deverseze bugetele in afara Capitalei sau sa se gandeasca sa isi extinda afacerile si in teritoriu.

Unul dintre sectoarele care se dezvolta excelent in Romania si lasa loc imbunatatirii serviciilor si infrastructurii este cel al constructiilor, care a crescut cu 5,1% in 2016 fata de anul precedent. Aceasta evolutie a avut loc datorita dezvoltarii constructiilor de cladiri rezidentiale, administrative, comerciale si industriale, pe seama cresterii economice si a scaderii somajului, principalele motoare ale acestui sector, scrie proidea.ro.

Nu e de mirare ca firmele din zona de retail de materiale pentru constructii si-au vazut cifrele de afaceri si profiturile crescand considerabil.

Compania Arabesque, unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale de constructii din Romania, a estimat pentru 2016 o cifra de afaceri de 1,62 de miliarde de lei, cu 80 de milioane de lei mai mare decat in anul precedent, si un profit in jurul sumei de 47 de milioane de lei.

Cezar Rapotan, principalul actionar al companiei Arabesque, apreciaza insa ca economia Romaniei inca mai are nevoie de investitii masive in infrastructura, dar si in constructii, pentru a sustine cresterile din ultimii ani.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Daca la momentul actual cei mai multi investitori provin din tari precum Olanda, Luxemburg, Cipru, Austria, Franta sau Germania, exista un potential de a atrage companii din Marea Britanie sau SUA, mai ales ca tara noastra dispune de o pozitie strategica din punct de vedere geografic, taxe mici in comparatie

cu alte tari si forta de munca ieftina, un lucru recunoscut si de Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit la Bucuresti.

„Pozitionarea geografica a tarii este strategica in regiune, situatie de care Romania poate beneficia. De asemenea, potentialul capitalului uman este extrem de ridicat, in domenii foarte cautate in prezent- inginerie, IT, energie. Aceste investitii pot avea efecte benefice asupra mediilor de afaceri din Romania si Marea Britanie”, a punctat Paul Brummell.

Perspectivele pentru urmatorii ani sunt bune, dar Romania ar putea ajunge la un nou record daca reuseste sa puna pe roate un program sustenabil pentru dezvoltarea infrastructurii, care sa le creasca increderea investitorilor si sa ii incurajeze sa vina la noi in tara.

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Danilovski