Facturi de trei ori mai mari de iarna viitoare! Costurile la încălzire se modifică?

Autor: Elena Padure
Actualizat: 24 iul 2022, 18:15
Costurile pentru incalzire ar putea creste de iarna viitoare

Mulţi români riscă să nu mai primească subvenție la căldură după ce definirea consumatorului vulnerabil ar putea fi schimbată.

Românii ar putea plăti facturi mai mari la încălzire, începând de iarna următoare. Schimarea ar putea fi declanșată de un proiect de lege prin care este redefinit consumatorul vulnerabil, care a fost dezbătut ieri, 10 mai, în comisia de specialitate din Senat. 

Facturile la încălzire ar putea crește de iarna viitoare

Subvenția la căldură  ar putea deveni inaccesibilă pentru mai mulți români, dacă definiția consumatorului vulnerabil va fi schimbată, conform unui nou proiect de lege.

Situația ar urma să difere de la un oraș la altul, în funcție de cât de mult este subvenționată gigacaloria.

Ştefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt PSD, a anunţat că social-democraţii vor depune amendamente la acest proiect de lege deoarece "nu acoperă anul 2021", iar românii "nu vor fi protejaţi sub nicio formă de iarna care vine".  

„Astăzi, în Senat, a început o dezbatere în comisia economică şi de energie referitoare la o lege care ar fi trebuit să fie de foarte multă vreme pe agenda Guvernului de dreapta, pentru că

au anunţat-o începând din 2019. Este vorba despre legea privitoare la consumatorul vulnerabil. Este o lege care nu acoperă anul 2021.

Termenul de începere este 1 septembrie 2022, deci anul acesta toţi românii care simt deja scumpirea energiei electrice în factură cu cel puţin 18% şi ne anunţă ministrul Popescu că va creşte probabil cu cel puţin încă 10%, toţi aceştia nu vor fi protejaţi sub nicio formă de iarna care vine.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Experimentul Bucureşti, faptul că nu a fost căldură, faptul că nu avem apă caldă, probabil că se va multiplica la nivelul ţării.

Dacă va fi căldură, va fi foarte scumpă şi cel mai probabil nu va fi deloc”, a declarat Ştefan Radu Oprea, potrivit  romaniatv.net.

Ştefan Radu Oprea a adăugat că la momentul de față legea este  goală de conţinut, iar reprezentanții PSD vor depune amendamente.

Citeste si: Reguli noi pentru furnizarea de energie electrică! Ce trebuie să știe românii

„În propunerea legislativă va fi calculată şi va fi adoptată prin nişte norme legislative. Ea trebuie să fie foarte clară. Vă aduc aminte că în acest moment nu există buget pentru consumatorul vulnerabil, că PSD constituise deja acest fond, pentru că la ANRE erau peste 600 de milioane din acea taxă pe cifra de afaceri către marii producători din zona de energie.

Primul lucru pe care l-a făcut PNL a fost să elimine acest lucru din lege, iar acum finanţarea se spune că va fi făcută din bugetul de stat, neavând o sumă clară,

neavând o fişă fiscală foarte clară”. a concluzionat purtătorul de cuvânt PSD. 

Citeste si: Care sunt taxele de complex rezidențial și ce costuri se vor adăuga la întreținere