De la 1 ianuarie, prețul energiei electrice a r putea fi și cu 29% mai mare începând de anul viitor, pentru cei care nu și-au schimbat contractele pentru acest serviciu.
Ce să faceți să nu crească factura la energie electrică
În lipsa unui nou contract, de la 1 ianurie, o factură la energie electrică în București, pentru 100 kWh ar putea crește cu 14 lei.
Cetățenii pot opta pentru un alt furnizor sau contractul poate fi încheiat cu furnizorul la care cetățenii sunt deja abonați.
În lipsa acestei opțiuni, nu vor rămâne fără energie electrică, însă ea va intra într-un regim de serviciu universal, fără a mai fi reglementat de stat.
În ambele variante, prețul final al energiei electrice va fi mai mare de la 1 ianuarie, din câteva motive.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
În cazul unuia dintre principalii furnizori de pe piață, prețurile vor crește diferit în funcție de regiunea în care activează.
Citeste si: Unde greșesc ecologiștii care își pun panouri solare pe casă
De exemplu, majorarea costurilor în regim de serviciu universal va fi de 26% în Banat. În zona Dobrogei tarifele ar putea crește chiar cu 28%- de la 45 de bani pe kWh, la 58 de bani pe kWh și asta fără a lua în calcul TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză.
Încă un detaliu important: dacă un client face această alegere în luna ianuarie, oricând până la finalul lunii, el va plăti factura consumului aferent întregii luni ianuarie cu prețul din oferta nou-aleasă. Cu alte cuvinte, oamenii au timp până la finalul lunii ianuarie să facă o alegere, dacă doresc.