Trei universități din România au stabilit, în urma deciziei Ministerului Educației, ca anumite programe de licență să fie lichidate, începând cu anul universitar 2025- 2026. Este vorba atât despre studii de licență la forma de învățământ cu frecvență, cât și despre cele la distanță.
Facultățile care se închid definitiv în 2025
Hotărârea Guvernamentală adoptată joi, 24 aprilie 2025, a stabilit ca diferite programe de licență să fie lichidate începând cu anul universitar 2025 – 2026.
Este vorba despre specializarea „Finanțe și Bănci” de la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori de la ASE, la forma de învățământ la distanță, însă nu este singurul program de licență care va fi lichidat în anul universitar 2025- 2026.
În cazul formei de învățământ cu frecvență, Universitatea Dunărea de Jos va lichida specializarea „Limba și Literatura Franceză – Limba și Literatura Română” de la Facultatea de Litere. Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor va lichida două programe de licență în anul universitar 2025- 2026, mai exact „Biotehnologii pentru industria alimentară” și „Tehnologie și control în alimentație publică”.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Tinerii cu părinți fără studii superioare pot face facultate gratis, în România, cu bani europeni
Universitatea Creștină „Partium” din Oradea va renunța din anul 2025 la programul de studii de licență „Limbă și literatură engleză – Limba și literatura germană” și „Limba și literatura germană”, la învățământ cu frecvență, potrivit edupedu.ro.
Ce se întâmplă cu elevii deja înmatriculați
Începând cu anul universitar 2025- 2026, diferite specializări/programe de studii din trei universități din România vor fi lichidate. Astfel, nu se vor mai organiza admiterile, însă elevii deja înmatriculați își vor continua studiile până la finalizarea acestora. Hotărârea Guvernamentală menționează că instituțiile de învățământ superior vor asigura „în continuare școlarizarea studenților deja înmatriculați la specializările/programele intrate în lichidare”.
Cele trei universități din România nu vor înmatricula noi studenți, indiferent de forma lor de înmatriculare, respectiv prin transfer, continuare de studii, la specializările/programele intrate în lichidare.