Facultățile din România ce asigură salarii de mii de lei și chiar mii de euro. Se află în topurile elevilor

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 mai 2023, 03:45

Din ce domenii sunt salariații cel mai bine plătiți?

Sursa: pexels

După examenul maturității, tinerii adolescenți se gândesc la facultatea pe care o vor urma și la profesia pe care vor vrea să o aibă.

Salariul a ajuns să fie un element extrem de important pentru elevii ce abia au părăsit băncile școlilor și se gândesc la f acultatea care îi va pregăti pentru profesia lor. Sunt câteva facultăți ce sunt în topurile tinerilor studenți datorită salariilor pe care le vor primi când vor profesa.

Citeste si: Doi studenți de la medicină s-au filmat în timp ce și-au omorât un coleg

Domeniile de viitor pentru România

Informatica

Potrivit unui comunicat de presă trimis de INS cu privire la veniturile românilor din luna iunie, salariile cele mai mari sunt primite de cei care lucrează în domeniul IT. Un angajat ce activează în acest domeniu primește un salariu mediu de 9.331 de lei pe lună, însă salariul poate depăși 16.093 de lei pentru persoanele care au un post de senior full-stack developer.

Cele mai bune facultăți din România ce îi pregătesc pe tinerii din domeniul IT sunt: Universitatea Politehnică București (Automatică și Calculatoare); Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea de Vest din Timișoara; Cibernetica ASE;  Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (Automatică și Calculatoare).

Citeste si: Ce Cărți te Învață să Utilizezi Calculatorul ca Începător?

Drept

Drepul este unul dintre domeniile de top 
[Sursa: pexels]

Următorul domeniu în care salariații primesc un salariu din care pot să trăiască lejer, dacă își aleg înțelept meseria este cel juridic. Avocații, notarii și în special magistrații reușesc să câștige salarii de invidiat, un judecător cu grad de Curte de Apel, care are o vechime mai mare de șase ani, poate înregistra venituri lunare între 17.968

de lei și 20.800 de lei.

Facultățile de prestigiu care pregătesc studenții în acest domeniu sunt: Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca și de Universitatea „Titu Maiorescu” din București.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Care este documentul care trebuie să fie depus de către pensionari, la Casa de Pensii? Are legătură cu pensia

Medicină și Stomatologie

În funcție de specializarea aleasă, medicina și stomatologia au salarii ce ar încânta pe toată lumea
[Sursa: pexels]

Nu e o surpriză pentru nimeni că domeniul medical este în acest top, însă în funcție de specializarea pe care studenții o aleg, venitul lunar diferă. Un medic rezident din anul I are un salariu lunar de 5.700 lei. Pe măsură ce lucrurile avansează, venitul poate ajunge și la 15.567 lei, pentru medicii primari.

Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Facultatea de Medicină Dentară Cluj sunt primele în alegerilor tinerilor ce au terminat liceul.

Citeste si: Ce este gripa tomatelor și cum se manifestă. Copiii sub cinci ani sunt afectați

Management

Salarii ce ajung la mii de euro primesc și cei de la management
[Sursa: pexels]

Joburile din management nu vin nici acestea cu un salariu de refuzat, un salariu mediu fiind de 7.662 de lei pe lună. Este în topul tinerilor deoarece absolvenții facultăților de management sunt printre primii care ocupă funcția de CEO într-o companie, unde salariul poate depăși 15.000 de euro pe lună.

Citeste si: De ce este importanta utilizarea echipamentelor de protectie la locul de munca

Cele mai bune facultăți pentru un viitor în management sunt: Facultatea Management din cadrul ASE, Facultatea de Business de la Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj și Facultatea de Management de la SNSPA.

Sursa: euronews.ro