Falimentul Evergrande e începutul crizei imobiliare din China?

Author: Bogdan Frațilă

Falimentul Evergrande în SUA servește drept exemplu de avertizare cu privire la modelul de creștere cu orice preț!

Sursa: PixaBay

Falimentul Evergrande în SUA servește drept exemplu de avertizare cu privire la modelul de creștere cu orice preț!

Falimentul Evergrande în SUA servește drept exemplu de avertizare cu privire la modelul de creștere cu orice preț care a stat la baza creșterii spectaculoase a Chinei din ultimii 30 de ani.
Timp de decenii, Evergrande, cândva unul dintre cei mai de succes dezvoltatori imobiliari din China, a acumulat datorii pe măsură ce economia chineză a explodat. Cererea de locuințe a fost atât de puternică, încât constructorii de locuințe au vândut deseori în avans unitățile de apartament cumpărătorilor înainte ca construcția să fie finalizată.


Dar o schimbare bruscă de politică din partea liderilor chinezi, în urmă cu doi ani, a făcut ca dezvoltatorii imobiliari din țară să se lupte pentru bani, agravând riscurile financiare din cadrul celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Ce s-a întâmplat cu Evergrande?

Povestea căderii Evergrande a început în 2021, când guvernul central a luat măsuri pentru a limita împrumuturile excesive pentru a încerca să încetinească creșterea prețurilor locuințelor, tăind efectiv o sursă majoră de finanțare pentru dezvoltatorii imobiliari.


Evergrande, care avea datorii de 300 de miliarde de dolari, nu a putut strânge numerar suficient de repede pentru a-și face plățile pentru datorii.
A intrat în incapacitate de plată în decembrie 2021, declanșând o panică pe piață. A urmat un val de neplăți, iar vasta piață imobiliară din China încă nu și-a revenit. Construcția a fost suspendată în cazul a zeci de proiecte, lăsând mulți cumpărători "pre-vânzare" fără o casă nouă și cu o povară mare a datoriei.

Ceea ce se va întâmpla în continuare, în timp ce încearcă să restructureze miliarde de dolari în datorii offshore, are implicații masive pentru sistemul financiar al Chinei.
Evergrande (pronunțat "ever grand", cu un "e" final mut) a depus joi o cerere de faliment în baza capitolului 15, care este o modalitate prin care companiile străine pot utiliza legislația americană privind falimentul pentru a restructura datoriile. Procesul va dura, deoarece Evergrande are datorii offshore de aproximativ 19 miliarde de dolari.

Criza de lichidități a Evergrande a fost doar începutul durerii. De atunci, alți mari constructori din China au intrat în incapacitate de plată, în condițiile în care se străduiesc să își consolideze lichiditățile, iar cererea de locuințe a scăzut.
Acum, investitorii din întreaga lume privesc cu nervozitate cum Country Garden, care are aproximativ 300.000 de angajați, a ratat două plăți ale datoriei sale de mai multe miliarde de dolari și a declarat că ia în considerare "diverse măsuri de gestionare a datoriilor".

Datoria dezvoltatorului aflat în criză de lichidități este considerată acum un activ cu "risc foarte ridicat", potrivit Moody's, care a retrogradat săptămâna trecută ratingul Country Garden. Country Garden are termen până la începutul lunii septembrie pentru a face plățile pe care nu le-a efectuat.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Economia Chinei se confruntă cu dificultăți

Este greu de supraestimat importanța pieței imobiliare din China. Această industrie reprezintă până la 30% din activitatea economică a țării, iar peste două treimi din averea gospodăriilor este legată de proprietăți imobiliare.
Însă aproape trei ani de restricții "zero Covidiu" au afectat creșterea economică a Chinei, iar consumatorii au fost reticenți în a cumpăra locuințe noi, în contextul unui șomaj mai ridicat și al scăderii valorii proprietăților.
După o scurtă creștere a activității la începutul acestui an, motoarele economice ale Chinei s-au stins. Prețurile de consum au scăzut luna trecută pentru prima dată în mai mult de doi ani; șomajul în rândul tinerilor a crescut atât de rapid, încât autoritățile chineze pur și simplu nu au publicat datele din iulie. Vânzările cu amănuntul, cererea la export și producția industrială sunt toate în scădere.
Nu poate Beijingul să salveze aceste companii? Este puțin probabil. În timp ce Beijingul a făcut unele eforturi pentru a ajuta la relansarea cererii de locuințe și pentru a elibera numerar pentru dezvoltatori, zilele de salvare mare, finanțată de stat pentru industriile umflate par să se fi încheiat.
După cum a declarat președintele Xi Jinping într-un discurs recent: "Trebuie să ne păstrăm răbdarea istorică și să insistăm să facem progrese constante, pas cu pas."

Citește și: Acțiunile Tesla scad după ce a redus din nou prețurile în China!

Citește și: Trump și alte 18 persoane inculpate în ancheta privind alegerile!

Citește și: In timp ce se bate in Ucraina, Rusia vrea sa ajunga pe Luna?