Falimentul Silicon Valley Bank: Tot ce trebuie să știi despre cel mai mare crash bancar din ultimii 15 ani

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 dec 2023, 03:30

Silicon Valley a devenit cel mai mare creditor din Statele Unite ale Americii care a dat faliment.

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_Valley_Bank

Silicon Valley Bank s-a prăbuşit în cel mai mare faliment bancar din 2008 până în prezent.

Silicon Valley a devenit cel mai mare creditor din Statele Unite ale Americii care a dat faliment în mai mult de un deceniu, după ce a avut o săptămână agitată, prin care a încercat să atragă capital din domeniul tehnologiei.

Silicon Valley Bank cel mai mare faliment din ultimii 15 ani

Silicon Valley Bank a devenit cel mai mare creditor din SUA care a dat faliment în mai mult de un deceniu, după o săptămână tumultuoasă, în care a avut loc o încercare nereușită de atragere de capital şi un exod de numerar

de la startup-urile din domeniul tehnologiei care au alimentat ascensiunea creditorului. Acesta s-a prăbușit vineri dimineață după 48 de ore uluitoare în care retragerile masive de bani și o criză de capital au dus la al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA.

Astfel că, autoritățile de reglementare din California au închis creditorul companiilor din domeniul tehnologic și l-au pus sub controlul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor (FDIC).

Aceasta va lichida activele băncii pentru a rambursa clienții, inclusiv deponenții și creditorii.

Citește și: Forrester îndeamnă toate companiile să se pregătească pentru atacurile cibernetice ale statelor naționale

Ce s-a întâmplat mai exact?

Falimentul Silicon Valley Bank a survenit parțial din creșterile agresive de dobânzi decise de Rezerva Federală în ultimul an.

Pe data de 31 decembrie 2022, Silicon Valley Bank avea active totale de aproximativ 209 miliarde de dolari și depozite totale de aproximativ 175,4 miliarde de dolari.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mai mulți investitori au comparat dezastrul actual al SVB cu cel al Lehman Brothers, intrat în faliment în 2008 (active de 639 de miliarde de dolari), și au recomandat companiilor din portofoliul acestei bănci să-și mute banii din Silicon Valley Bank către alte

entități bancare, precum Merrill Lynch, First Republic și JP Morgan, astfel încât să își poată plăti angajații la timp săptămâna viitoare. După ani de dobânzi de referință care au plutit în jurul valorii de zero, banca centrală a început primăvara trecută o serie de majorări istorice de dobânzi pentru a scumpi creditarea în rândul afacerilor și indivizilor – o modalitate de a calma economia și de a tempera inflația. Dobânzile mari afectează în primul rând domeniul tehnologic, astfel sunt devalorizate acțiunile și este îngreunată strângerea de fonduri.

Chiar dacă era necunoscută în afara Silicon Valley, SVB era printre primele 20 de bănci comerciale din America, cu active totale în valoare de 209 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2022, potrivit FDIC.

Citește și: Silicon Valley Bank: Cel mai mare colaps bancar după 2008!

Este considerat cel mai faliment în rândul creditorilor de la colapsul Washington Mutual din 2008 încoace.

Banca a făcut parteneriate, de-a lungul timpului, cu aproape jumătate dintre companiile tehnologice și cele din sănătate finanțate de capitalul de risc din SUA, multe dintre ele alegând să își retragă banii din bancă.

Acțiunile băncii au fost oprite de la tranzacționare vineri de dimineață după ce au scăzut cu peste 60% în tranzacțiile de dinaintea deschiderii ședinței. De asemenea, decizia autorităților de supraveghere din statul California de a intra în posesia băncii, cunoscută sub numele de Silicon Valley Bank, şi de a numi Federal Deposit Insurance Corp, în calitate de administrator judiciar, se adaugă la turbulențele din rândul creditorilor mai mici cauzate de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor din SUA.

Sursă: zf.ro