Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunță modificări importante în Codul urbanismului. Aceste schimbări asupra codului se află în procedură de adoptare și doresc simplificarea procesului de eliberare a autorizațiilor de construire. Iată care sunt tipurile de construcții care vor mai avea nevoie de autorizații de construire.
Tipurile de construcții care nu vor mai avea nevoie de autorizație de construire
Fiecare român care își dorește să construiască o casă are nevoie de o autorizație de construire, iar ministrul Dezvoltării își dorește ca acest proces să fie unul cât mai simplu și rapid.
Noul Cod al urbanismului elimină autorizațiile de construire pentru casele unifamiliale, terase, bucătării de vară sau garaje, tipuri de construcții pentru care sunt necesare autorizații în prezent.
„Alte tipuri de construcții care vor putea fi construite pe baza unei notificări la primărie – terase, garaje, bucătării de vară, chiar şi case de o dimensiune mai mică în mediul rural, pe baza unui proiect întocmit de un specialist, adică de un proiectant sau
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Apartamentele din clădirile cu bulină roșie nu vor mai putea fi închiriate. Legea a ajuns în Parlament
Tipurile de construcții menționate anterior trebuie să nu aibă o suprafață mai mare de 150 de metri pătrați. Totodată, casele unifamiliale, terasele, bucătăriile de vară sau garajele trebuie să fie ridicate pe baza unui proiect întocmit de un specialist, proiectant sau arhitect.
„Nu vorbim despre după cum vrea cetățeanul, dar dacă ai un proiect de acest fel, cu semnătura specialistului şi aşa mai departe, notifici primăria, primăria se uită în planul urbanistic zonal și de detaliu şi vede că se încadrează, adică acolo se pot construi case şi îmi doresc să construiesc case acolo, atunci îi dau liber şi nu mai fac actuala… această procedură de certificat de urbanism şi autorizație de construire, care ţine luni întregi şi intră într-o birocrație inevitabilă”, a adăugat ministrul Dezvoltării.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o casă pentru a fi construită fără autorizație
Autorizația de construire ar urma să fie eliminată pentru casele unifamiliale. Aceste case pot fi construite în mediul rural, pe un singur nivel, iar suprafața acestora trebuie să fie de maxim 150 de metri pătrați. În această categorie nu vor intra astfel casele cu etaj sau cu mansardă, ci doar cele de un singur nivel.
„Propunerea din Codul urbanismului, așa cum este în Parlament, este casă unifamilială, pentru nevoi personale, adică nu începem să construim nu știu câte, în mediul rural, de maxim 150 de metri pătrați, la un singur nivel. Deci nu mansardă, nu etaje și așa mai departe, deci de un singur nivel, încă o dată, pe baza unor proiecte întocmite de un specialist ”, a adăugat Cseke Attila, potrivit fanatik.ro.