Premierul Nicolae Ciucă susține că ridicarea MCV pentru țara noastră este necesară. Potrivit acestuia, procesul de monitorizare al MCV-ului este o adevărată provocare, dar, cu toate acestea, încurajează demersurile prin care reformarea sistemului de justiție ar trebui să aibă loc, conform romaniatv.net.
Astăzi, 3 iulie, Nicolae Ciucă, de Ziua Justiției, a mărturisit că a continuat discuțiile despre ridicarea MCV cu oficialii Comisiei Europene.
Ce mesaj a transmis Nicolae Ciucă?
„Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii iulie, Ziua Justiției subliniază rolul actului de justiție, al partenerilor instanțelor de judecată și al tuturor oamenilor legii în consolidarea statului de drept.
Discuțiile purtate recent cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, care au vizat și progresele înregistrate de România în implementarea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, ne încurajează să continuăm demersurile pe care le facem pentru reformarea sistemului de justiție. Provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și să demonstrăm că justiția română funcționează sută la sută pe principiile spațiului de justiție al Uniunii Europene”, a spus premierul.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Nicolae Ciucă a vorbit despre îndatoririle asumate prin Programul de Guvernare
„Justiția în slujba cetățeanului și un sistem modern, eficient, accesibil și de calitate, adaptat nevoilor societății și mediului de afaceri – sunt obiective în care cred și pe care echipa guvernamentală și le-a asumat prin Programul de Guvernare.
Avem posibilitatea să le susținem acum inclusiv prin proiecte care vor primi finanțare de la bugetul Uniunii Europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Respectul față de lege, adevărul, apărarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățeanului, imparțialitatea, integritatea și independența corpului judecătoresc și a tuturor celor aflați în slujba legii sunt valori care trebuie să primeze într-un sistem de justiție adaptat transformărilor profunde petrecute în ultimele trei decenii în societatea românească.
Citeste si: Nicolae Ciucă: "Sute de facturi au fost introduse în sistem în prima zi de aplicare opțională e-Factura"
La mulți ani Justiției române și tuturor care își desfășoară activitatea în acest domeniu!”, a mai spus acesta.
România se confruntă cu probleme de corupție
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a aderat la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, la acea vreme, încă existau probleme în legătură cu nefinalizarea reformei judiciare și de corupție. Tocmai din acest motiv, Comisia Europeană a instituit MCV, mecanismul de cooperare și de verificare, cu ajutorul căreia România ar fi trebuit să își rezolve problemele.
Mai mult decât atât, oficialii de la Bruxelles încă evaluează evoluția României de când a aderat la Uniunea Europeană, pentru a suplimenta ajutorul în ceea ce privește rezolvarea problemelor.