Fasolea este extrem de populara in bucataria romaneasca si este consumata in cantitati mari in special in perioadele de post. Desi mancarurile bazate pe fasole sunt extrem de gustoase, au un mare inconvenient: produc o cantitate mare de gaze intestinale si pot duce la balonare.
Exista insa un truc simplu cu ajutorul caruia poti rezolva aceasta problema. Iata cum faci fasole batuta care nu te baloneaza.
Citeste si: Chifle Kaiser. O rețetă delicioasă de pâinici făcute în casă
Citeste si: Reteta de post. Chiftele cu cartofi si orez, la cuptor
Fasole batuta: cum se prepara corect
Pentru a nu mai provoca balonare si gaze intestinale, fasolea trebuie tratata inainte de preparare. Cea mai eficienta metoda este de a pune apa clocotita peste fasole si de a le lasa la inmuiat pentru aproximativ o ora- o ora si jumatate.
Facand acest lucru elimini din fasole o mare parte dintre substantele toxice care cauzeaza balonarea. Citeste aici cum sa iti dai seama daca mananci fasole toxica. Dupa ce ai facut acest lucru este bine sa fierbi fasolea in mai multe ape.
De asemenea, un alt truc este de a adauga in fasolea batuta patrunjel cat mai marunt tocat, fenicul sau seminte de chimen.
Aceste plante stimuleaza digestia si vor face ca fasolea sa nu mai fie atat de suparatoare in stomac.Citeste si: Rețetă lipie pentru hummus sau shaorma. Cum o poți face în casă
Fasole batuta: reteta de fasole batuta cu ceapa calita
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Pentru a pregati fasole batuta cu ceapa calita ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 de grame de fasole boabe, doua cepe, doi catei de usturoi, boia, sare si patru linguri de ulei de masline.
Se pregateste fasolea si se lasa la inmuiat pentru cel putin o ora in apa fierbinte, conform indicatiilor de mai sus. Ulterior se fierbe fasolea in trei ape, avand grija sa o scurgem cat mai bine de fiecare data.
Se pune din nou la fiert, se adauga sare si se lasa pe foc timp de 40 de minute. In paralel taiem ceapa marunt si o calim, adaugand boia peste ea, pentru a o face usor picanta.
Dupa ce a fiert se pune fasolea intr-un blender si se mixeaza pana cand se obtine o pasta omogena. Se toaca usturoiul, se adauga in fasole impreuna cu uleiul si se amesteca foarte bine, pana cand continutul se omogenizeaza.
La final se adauga sare dupa gust si se orneaza cu ceapa calita anterior.
Fasole batuta: ce beneficii are consumul de fasole
Gatita corect, fasolea are o multime de beneficii pentru organism:
- reduce riscul de a dezvolta diabet;
- scade si nivelul de colesterol rau din sange;
- intareste sistemul osos si sistemul imunitar;
- regleaza depozitele de grasime din organism;
- scade riscul aparitiei de cancer la san.