Fasolea este una dintre cele mai folosite legume in bucataria romaneasca si sta la baza multor preparate. Consumul de fasole are mai multe beneficii pentru organism; insa aleasa si gatita incorect, fasolea poate fi toxica pentru organism.
Iata ce tipuri de fasole sunt toxice si cum trebuie sa gatesti corect fasolea ca sa nu mai fie toxica.
Fasole toxica: cum iti dai seama ca fasolea esre toxica
Toate boabele de fasole contin o substanta care, consumata in cantitati mari, devine toxica. Este vorba despre fitohemaglutinina, care poate provoca serioase probleme digestive si poate duce la aparitia starilor de greata si voma.
Mare atentie la fasolea rosie, aceasta contine cea mai mare cantitate din aceasta substanta! Pe langa fitohemaglutinina, fasolea mai contine si zaharuri si carbohidrati care sunt greu de descompus si digerat.
De asemenea, fasolea mai contine si o serie de inhibitori ai tripsinei, o enzima secretata de pancreas care ajuta la digestia usoara a hranei consumate.
Citeste si: Pateu vegetal: este toxic sau nu? Pericolul din pateul vegetal: ce se intampla cand il mananci
Citeste si: Cartofi la cuptor- reteta secreta: cum sa-i faci crocanti
Citeste si: Ciorbă de fasole. Cum să o prepari pentru a nu avea probleme la stomac
Fasole toxica: cum faci ca sa nu mai fie fasolea toxica
Pentru a preveni problemele provocate de fasolea toxica cel mai bine este sa cumperi fasole cat mai tanara.
De asemenea, poti pregati fasolea intr-un anumit fel inainte de a o gati, pentru a nu mai fi toxica. O mare parte din substantele toxice din compozitie sunt solubile in apa. Este indicat astfel sa lasi fasolea la inmuiat in apa, timp de 5- 6 ore, schimband apa la interval de cate doua ore.
De asemenea, cand puneti fasolea la fiert, nu folositi deloc prima apa. Fierbeti fasolea timp de 20- 30 de minute si schimbati apa, repetand acest pas de 2- 3 ori, pana cand fasolea devine mai moale. Pentru o eficienta mai mare, puteti lasa fasolea inmuiata in apa cu sare; sodiul din compozitie va inmuia inclusiv coaja boabelor de fasole.
Este recomandat sa nu consumati o cantitate mare de fasole intr-o perioada scurta; incercati sa limitati consumul de fasole la maximum 3 cani pe saptamana.
Citeste si: Ciorbă rădăuțeană. Cum se prepară și cine a gătit-o prima dată
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Fasole: ce beneficii are consumul de fasole
Gatita corect, fasolea are o multime de beneficii pentru organism. Fasolea are cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele, iar consumul ei favorizeaza sanatatea sistemului digestiv si previne aparitia anumitor tipuri de cancer.
Fasolea reduce riscul de a dezvolta diabet deoarece regleaza nivelul de zahar si glucoza din sange. S-a demonstrat ca fasolea scade si nivelul de colesterol rau din sange, reducand astfel sansa aparitiei bolilor cardiovasculare.
Fasolea este bogata si in vitamine si minerale esentiale, precum calciu, acid folic, fosfor, potasiu, magneziu sau fier. Acidul folic este esential pentru femeile insarcinate, deoarece favorizeaza producerea de celule noi. Calciul si fosforul intaresc sistemul osos, magneziul intareste sistemul imunitar si ajuta muschii sa isi indeplineasca rolul.
Fasolea mai are in compozitie si inhibitori de alfa- amilaza, care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism. Fasolea este bogata si in fier, un supliment energetic indicat in special femeilor.
Fasolea poate fi folosita cu succes si in dietele pentru slabit, datorita continutului caloric mic. 150 de grame de fasole boabe contin aproximativ 200 de calorii si ofera o puternica senzatie de satietate.
Nu in ultimul rand s-a demonstrat ca fasolea poate scadea riscul aparitiei de cancer la san datorita continutului bogat de fitoestrogen.
Citeste si: Dieta militara: scapi de burta in trei zile. Cura de slabire cu care kilogramele se topesc rapid
Reteta de iahnie de fasole de post
Pentru a pregati o iahnie de fasole de post delicioasa aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: jumatate de kilogram de fasole, 3 cepe mari, 4 catei de usturoi, 4- 5 linguri de pasta de rosii, 4 linguri de ulei de masline, boia dulce sau iute, dupa preferinte, cimbru si dafin.
Lasa fasolea la inmuiat timp de cateva ore, asigurandu-te ca schimbi apa la un interval de doua ore. Pune-o la fiert in reprize de 20- 30 de minute si schimba din nou apa, repetand acest pas de 2- 3 ori.
Ulterior pune din nou fasolea la fiert la foc mic, iar cand bobul este moale scoate-o si scurge-o foarte bine, cu ajutorul unei site. Taie ceapa felii si caleste-o intr-o cratita dupa care adauga peste ea fasolea si putina apa.
Pune pasta de rosii, piperul, cimbru, boia si dafinul, amesteca foarte bine dupa care introdu tot preparatul la cuptor. Este gata cand apa din compozitie a scazut suficient.
Poti orna fasolea cu patrunjel si o poti savura cu muraturi. Pofta buna!