Fazele lunii decembrie 2023: Pe ce dată vom avea Lună Nouă și Luna Plină

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 21 nov 2023, 10:08

Fazele lunii decembrie 2023

Sursa: freepik

Află care sunt fazele Lunii în Decembrie 2023. Vezi aici pe ce dată vom avea Lună Plină și Lună Nouă, la finalul anului.

Pe durata anului, Luna parcurge un traseu specific, determinându-i diverse faze vizibile pentru un observator terestru. Aceste etape reprezintă diferitele configurații sub care Luna poate fi percepută.

Fazele lunii decembrie 2023

Faza de Lună Plină se manifestă atunci când Luna se află în opoziție cu Soarele, iar Terra se situează aproape pe aceeași axă care leagă Luna de Soare. În același timp, faza de Lună Nouă survine când Luna se află între Pământ și Soare, creând astfel o aliniere specifică între cele trei corpuri cerești.

Iată care sunt fazele lunii în decembrie 2023

Pe data de 1 decembrie, luna este în descreștere.

4 decembrie: ultimul pătrar. Luna poate fi observată doar pe jumătate. Această fază are loc la miezul nopții și se finalizează până la amiază.

8 decembrie: luna în descreștere. În această zi, luna este iluminată doar 10%.

11 decembrie: Luna Nouă. Suprafața lunii este iluminată 0%. Luna se află între Pământ și Soare pe orbită, iar partea din spate a Lunii este luminată și cea orientată spre Pământ este întunecată.

15 decembrie: Luna este în creștere. Iluminarea crește începând din această zi.

19 decembrie: Primul pătrar va putea fi observat începând cu această zi.

22 decembrie: luna va fi din nou în creștere, fiind vizibilă 76%.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

26 decembrie: Lună plină. Iluminarea va fi de 100%, deoarece se află pe cealaltă parte a pământului, în comparație cu soarele.

30 decembrie: Luna va fi în descreștere.

Cum influențează fazele lunii

Cu câțiva ani în urmă, un grup de cercetători a desfășurat o investigație cu privire la influența pe care Luna o exercită asupra oamenilor. Pentru a aduna date relevante, aceștia au supravegheat starea de somn a unei cohorte de peste 850 de femei și bărbați din Uppsala, Suedia. Procedeul de monitorizare a inclus utilizarea măsurătorilor polisomnografice, un instrument complex care a permis evaluarea aspectelor precum momentul inițial al adormirii, durata și calitatea somnului pentru fiecare individ pe parcursul unei singure nopți.

Perioadele nocturne înregistrate au devenit reprezentative pentru diversele faze ale ciclului lunar, evoluând în concordanță cu creșterea Lunii de la stadiul de Lună nouă până la atingerea Lunii pline și, în mod corespunzător, cu declinul acesteia în iluminare pe măsură ce trece de stadiul plin spre faza ulterioară.

„Am descoperit că bărbații al căror somn a fost înregistrat în timpul nopților în perioada de depilare a ciclului lunar au prezentat o eficiență mai scăzută a somnului și un timp crescut de veghe după debutul somnului, în comparație cu bărbații al căror somn a fost

măsurat în timpul nopților din perioada de descreștere”, a declarat neurologul Christian Benedict de la Universitatea Uppsala.

Citește și: Vești bune pentru pensionarii din România! Pensiile vor crește de două ori în anul 2024. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

 

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?