Femei pe bancnote: Eugenia Reuss-Ianculescu (1866 - 1938)

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 30 nov 2018, 14:24

Putine romance au auzit de ea, dar fara ea putine romance s-ar mai fi facut auzite! Se numea Eugenia Reuss-Ianculescu. Toata viata a luptat pentru drepturile femeilor; a cerut salarii egale pentru femei, a militat pentru ca femeile sa poata exercita profesii considerate masculine.

Dar, mai ales, s-a luptat ca o leoaica pentru dreptul femeilor de a vota. In 1938 romancelor li s-a acordat in sfarsit drept de vot. Eugenia Reuss-Ianculescu s-a stins in acelasi an, de parca n-ar fi trait toata viata ei decat pentru asta.

Ea a facut auzit glasul femeilor. Este timpul ca si glasul nostru sa ii faca auzit numele! Este motivul pentru care Ilinca Vandici s-a alaturat campaniei "Femei pe bancnote"! Intra pe http://femeipebancnote.ro si semneaza petitia pentru ca Eugenia Reuss-Ianculescu sa dea chip unei bancnote romanesti!

Eugenia Reuss-Ianculescu

- Prima sufrageta din tara;

- Militanta activa a miscarii feministe din Romania, propunand modificari esentiale ale conditiei juridice a femeii in Codul Civil, dreptul femeilor de a avea salariu egal cu al barbatilor, accesul acestora neingradit la diverse profesii considerate strict masculine, drepturi egale cu ale barbatului asupra copiilor, suspendarea prostitutiei legale, independenta economica pentru femeia maritata etc;

- In 1894 infiinteaza prima organizatie de femei din tara, numita ”Liga femeilor”;

- Datorita militantismului ei, in anul 1938, anul disparitiei sale, femeilor romance le este recunoscut dreptul de a participa la alegerile generale.

 


Bianca Mândru și-a îngrijorat fanii după le-a dezvăluit că niște bărbați au intrat în casa ei, când ea era plecată. Ce s-a întâmplat, de fapt?