Femei pe bancnote - Smaranda Braescu (1897 - 1948)

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 29 nov 2018, 13:32

Smaranda Braescu a trebuit mai intai sa doboare recordul mondial la saltul cu parasuta ca sa ii convinga pe conationalii sai ca merita sa devina pilot de avion.

Se intampla la inceputul anilor '30, cand recordurile mondiale erau mai usor de doborat decat prejudecatile societatii romanesti.

Cu toate acestea Smaranda, fiica unor tarani de langa Tecuci, nu s-a lasat si a obtinut brevetul de parasutist in Germania, transformand Romania in a 4-a tara europeana care avea o femeie parasutista.

A sarit in SUA de la peste 7.000 de metri, stabilind un nou record mondial, si abia apoi a obtinut, tot in SUA, mult ravnitul brevet de pilot.

Smaranda Braescu nu a fost niciodata bogata, dar pe noi ne-a imbogatit cu o personalitate coplesitoare nu doar pentru timpul sau, dar si pentru al nostru! 

Vladimir Draghia se alatura campaniei "Femei pe bancnote" si sustine ca Smaranda Braescu ar trebui sa dea chip unei bancnote romanesti!

Daca vrei si tu ca Smaranda, sau alta romanca demna de lauda sa apara pe o bancnota alatura-te campaniei "Femei pe bancnote"! Intra pe http://www.femeipebancnote.ro/, voteaza si semneaza petitia online! Avem o datorie de onoare fata de aceste

romance, e timpul sa o platim!

Smaranda Braescu

• Prima femeie parasutist cu brevet din Romania si cea dintai aviatoare care a doborat recordul mondial pentru parasutismul practicat de femei (printr-un salt de 6000m);

• Primul pilot  din Europa care a obţinut brevetul in SUA;

• A stabilit primul record de traversare a Marii Mediterane cu un bimotor (parcurgand 1100 km in 6 ore si 10 minute);

• A facut parte din Escadrila Alba, unitate a Forţelor Aeriene Regale ale Romaniei, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, fiind distinsa cu Ordinul Virtutea Aeronautica, clasa ”Crucea de Aur” cu doua barete, si Crucea „Regina Maria”, clasa a III-a.

 


Bianca Mândru și-a îngrijorat fanii după le-a dezvăluit că niște bărbați au intrat în casa ei, când ea era plecată. Ce s-a întâmplat, de fapt?