Trusoul nou-născutului, un nou program propus de Guvern și susținut de Ministrul Familiei, Gabriela Firea propune acordarea unui sprijin în valoare de 2000 de lei femeilor care devin mame în anul 2022 și care îndeplinesc anumite condiții.
„Sprijin pentru nou-născuţi, pe scurt un trusou, în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare bebeluş!„, a anunțat Ministrul Familiei, Gabriela Firea pe pagina de Facebook.
Trusou nou-născut 2022. Program de sprijin pentru mame
Trusou nou-născut este un program guvernamental de sprijin pentru mame și prevede acordarea unui sprijin în valoare de 2000 de lei femeilor care nasc în 2022 și care îndeplinesc anumite condiții stabilite de lege.
Pentru acest program, „TRUSOU NOU-NĂSCUT 2022 „, Guvernul va acorda suma de 12 milioane de euro, din fonduri europene care va merge către mamele care nasc și care îndeplinesc condițiile stabilite de lege.
Ministrul Familie, Gabriela Firea este unul dintre susținătorii acestui proiect și a felicitat-o pe Roxana Mânzatu, fost ministru al Fondurilor Europene şi actual secretar de stat în Guvern, pentru că a făcut posibil proiectul trusou pentru nou-născut.
„Sprijin pentru nou-născuţi, pe scurt un trusou, în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare bebeluş! Femeile aflate în situaţii de risc, şi care devin mame, vor primi un ajutor financiar începând cu anul acesta! Susţin şi sprijin decizia luată de Guvernul României de a aloca 12 milioane de euro, din fonduri europene, pentru trusoul destinat nou-născutului.
O felicit pe Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene şi actual secretar de stat în Guvern, pentru că a făcut posibil acest proiect. Prin acest proiect primesc sprijin mamele care se află în situaţii de risc, cele care primesc venitul minim garantat, femeile care au fost victime ale violenţei domestice, mamele cu dizabilităţi, chiar şi mamele minore pe care ar trebui să le avem într-un număr cât mai mic”, a scris Gabriela Firea, sâmbătă pe Facebook.
Condiții de acordare Trusou Nou-Născut
Mamele care vor primi Trusou nou-născuți în valoare de 2000 de lei sunt stabilite prin proiectul de lege și se referă la următoarele categorii:
- mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
- mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările ulterioare,;
- mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care se află în situație de risc, respectivpersoanele cu dizabilități;
- mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și altele asemenea și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ. Exemplu: nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate justificată de către organizația parteneră.
- mame care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
- mamele minore, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului;
- mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Ce valoare va avea ajutorul trusou pentru nou-născut
Potrivit proiectului de ordonanță, valoarea ajutorului pentru nou-născuți va fi de 2.000 de lei. Ajutorul va fi acordat mamelor sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți. Cuantumul tichetului social pe suport electronic pentru nou-născuți va putea fi actualizată anual de Guvern, cu condiția ca acest lucru să se facă cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți emise nu vor permite retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar, ci vor putea fi folosite doar în magazinele care comercializează produse pentru îngrijirea nou-născuților.
Mai exact, e vorba despre produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia (scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, produse alimentare specifice, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic). Cei 2.000 de lei destinați îngrijirii nou-născutului vor putea fi folosiți timp de șase luni de la emiterea tichetului social, potrivit avocatnet.ro.
Momentan sprijinul financiar Trusou pentru nou-născuți este la stadiul de proiect atât pentru mamele din România cât și pentru cele din Ucraina.
Site-ul kanald.ro va urmări îndeaproape acest subiect și vă va ține la curent cu evoluțiile referitoare la programul Trusou pentru nou-născuți în valoare de 2000 de lei.