Femeile din Ungaria care vor să avorteze vor fi forțate să asculte bătăile inimii fetusului înainte de procedură. Viktor Orban a dat lege

Author: Lavinia Medrea

Femeile ungare care doresc să facă avort vor fi obligate să „asculte bătăile inimii fătului” înainte de a avea acces la procedură, potrivit unui nou decret emis de guvernul premierului Viktor Orbán.

Începând de joi, noul regulament aprobat de Viktor Orban, prin care femeile care vor să facă avort sunt obligate să asculte bătăile inimii fetusului înainte de procedură, va intra în vigoare.

Femeile din Ungaria care vor să facă avort, obligate să asculte bătăile inimii fetusului înainte de procedură

„Aproape două treimi dintre maghiari asociază începutul vieții unui copil cu pr ima bătaie a inimii”, a declarat luni ministerul de Interne din Ungaria, citat de The Guardian.

De la venirea lui Viktor Orbán la putere în 2010, guvernul său a promovat „valorile familiei tradiționale” și a introdus o serie de măsuri menite să stimuleze scăderea ratei natalității în țară. Cu toate acestea, nu a încercat anterior să modifice legile relativ liberale ale Ungariei privind avortul.

Citeste si: O fată de doar 10 ani nu a putut avorta în statul ei și a fost forțată să meargă în Indiana, după ce procedura a fost interzisă prin lege

O legislație similară a fost introdusă în multe state din sudul SUA, precum Texas și Kentucky, care obligă femeile să asculte „bătăile inimii fetusului” înainte de a avea acces la avort, ca parte a „consimțământului în cunoștință de cauză”, chiar dacă medicii spun că utilizarea termenului „bătăile inimii fetusului” este inexactă din punct de vedere medical.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Din 1992, legislația maghiară privind avortul nu a suferit nicio modificare. Conform legislației actuale, întreruperile de sarcină pot fi efectuate în primele 12 săptămâni de sarcină din motive medicale sau sociale. În cazurile în care fătul nu este viabil, poate fi efectuat în orice moment al sarcinii.

Prin ce trebuie să treacă o femeie care cere avort în Ungaria

Mii de persoane au mărșăluit la Madrid în 2014 împotriva a ceea ce au considerat a fi o diluare a legii spaniole privind avortul.

Cu toate acestea, o femeie care dorește să facă un avort are nevoie de o scrisoare de la un ginecolog care să confirme sarcina și trebuie să se prezinte de două ori la serviciile de familie, la cel puțin trei zile distanță, unde primește consiliere privind adopția și ajutoarele de stat pentru mame. Numai după aceea poate accesa o trimitere pentru un avort la un spital.

Noua legislație este o extindere a politicilor anti-avort ale guvernului, menite să stimuleze natalitatea, a declarat Noá Nógradí de la Patent, o organizație maghiară pentru drepturile femeilor.

Citeste si: Gabriela Firea nu este de acord cu interzicerea avortului: „Nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară”

„În Ungaria, avortul este acceptat pe scară largă în societate.

Din punct de vedere statistic, două treimi dintre maghiari nu ar dori să vadă restricții suplimentare privind avortul”, a spus ea. „Așadar, guvernul nu poate scoate procedura în afara legii peste noapte. Dar luarea unei serii de pași mici spre restricționare poate trece mai ușor”.

Majoritatea experților medicali consideră că termenul „bătăile inimii fetale” este înșelător atunci când se referă la primele săptămâni de sarcină. Sunetul care se aude în timpul ecografiilor la începutul sarcinii este generat de aparatul cu ultrasunete.