Femeile și bărbații sunt bolnavi în mod diferit

Author: Bogdan Frațilă

Sexul face diferența atunci când vine vorba de boli - dar cercetările în acest sens sunt încă la început. Oamenii de știință doresc să schimbe acest lucru

Sursa: PixaBay

Sexul face diferența atunci când vine vorba de boli - dar cercetările în acest sens sunt încă la început. Oamenii de știință doresc să schimbe acest lucru

Sexul face diferența atunci când vine vorba de boli- dar cercetările în acest sens sunt încă la început. Oamenii de știință din Saarland doresc să schimbe acest lucru și să adune cunoștințe importante pentru medicina specifică de gen.
O durere bruscă în piept care se mută în braț, dificultăți de respirație sau o senzație de apăsare în piept: acestea pot fi indicii ale unui atac de cord care trebuie tratat imediat. Cel puțin la bărbați, aceste simptome apar frecvent. La femei, pe de altă parte, ele pot arăta destul de diferit. Greața, respirația îngreunată și durerea în partea superioară a abdomenului pot indica un atac de cord.

Sexul face diferența atunci când vine vorba de boli- dar cercetările în acest sens sunt încă la început. Oamenii de știință doresc să schimbe acest lucru
[Sursa: PixaBay]

Un nou centru efectuează cercetări fundamentale

Femeile și bărbații se îmbolnăvesc diferit- cunoștințele despre aceste diferențe există deja. Dar modul în care se întâmplă acest lucru este acum cercetat mai intensiv. Acest lucru se face la Centrul pentru biologie și medicină specifică de gen din Homburg, în Saarland, recent înființat. Acolo, subiectul va fi investigat în mod holistic și interdisciplinar. În acest scop, centrul combină diferite domenii de cercetare din medicină și biologie. Aceasta este o abordare unică, explică neurologul Frank Kirchhoff, cofondator al centrului: "Adesea începem cu observații ale pacienților din clinică, care ne dau certitudinea că există diferențe, de exemplu, într-un anumit tablou clinic între bărbați și femei", spune Kirchhoff.
Exemplul atacului de cord arată cât de importantă este cercetarea pe această temă. Pentru că este deja recunoscut statistic faptul că un atac de cord este diagnosticat mai frecvent la bărbați, dar și femeile mor frecvent în urma unui atac de cord.

Femeile, de exemplu, au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta scleroză multiplă și suferă mai frecvent de osteoporoză sau depresie. Bărbații, pe de altă parte, mor mai des în cazuri grave de infecție coronariană. Următorul pas este să aflăm care sunt mecanismele din organism care duc la aceste diferențe, spune expertul Kirchhoff.

Sexul face diferența atunci când vine vorba de boli- dar cercetările în acest sens sunt încă la început. Oamenii de știință doresc să schimbe acest lucru
[Sursa: PixaBay]

Cercetarea trebuie să devină mai bine direcționată

"Din diverse motive, studiile au fost adesea efectuate doar pe un singur sex", adaugă profesorul Sandra Iden, biolog celular și, de asemenea, cofondator al centrului. "Se poate întâmpla ca efectele la celălalt sex să fie trecute cu vederea, să se facă deducții de aici și să le aplicăm la ambele sexe, care de fapt nu se potrivesc deloc", explică ea. În cel mai rău caz, ar putea exista chiar efecte opuse. Cercetarea trebuie, prin urmare, să devină mai bine direcționată, altfel bolile din anumite grupuri de persoane vor fi, fără îndoială, descoperite mai târziu sau mai rar sau tratate incorect.
Consiliul științific german a emis o recomandare în acest sens în luna iulie a acestui an. Acesta afirmă că societatea nu este un spațiu fără gen și că oamenii nu sunt ființe fără gen. Acesta este, de asemenea, un pas important în direcția medicinei personalizate: "În mod ideal, medicina personalizată include numeroși parametri de diferențiere și chiar și un parametru atât de general precum genul ar trebui luat în considerare aici", spune Iden.
Cercetările din ultimele decenii au scos la iveală mecanisme fundamentale: Cum funcționează creierul? Acum că știm aproximativ cum funcționează corpul, cum funcționează creierul, cum funcționează organele, a existat întotdeauna nevoia de a compara acest lucru cu bolile", spune Kirchhoff. Așadar, ce mecanisme conduc la ce caracteristici în cazul bolilor este întrebarea care se pune acum. Și ce rol joacă genul în acest sens?
Deoarece bolile își au rareori originea într-un singur organ, cercetarea trebuie să se concentreze asupra organismului ca întreg, explică Kirchhoff. Organele comunică între ele la nivel celular, iar acest lucru variază în funcție de sex. De exemplu, s-a stabilit deja că bărbații sunt mai puternic legați în cadrul unei emisfere cerebrale, iar femeile mai puternic între ambele emisfere cerebrale. Potrivit lui Kirchhoff, acest mecanism se regăsește și în activitățile celulelor. "Acum putem prezenta cheile pentru înțelegerea unei boli tocmai în interacțiunile celulă-celulă", spune el.

Citește și: Ți-ai pierdut calmul cu copilul tău? Iată ce trebuie să faceți în continuare

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Citește și: Jamie Dimon de la JPMorgan Chase și familia sa vor vinde acțiuni la banca

Citește și: Mașinile confiscate sunt puse la vânzare de ANAF. Prețurile pornesc de la 100 de euro

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.