Femeile vor ieși mai târziu la pensie. Vârsta de pensionare a acestora va tot continua să crească

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 21 mar 2023, 01:00

Femeile vor ieși mai târziu la pensie. Vârsta de pensionare a crescut

Sursa: Istock

În luna iunie, vârsta de pensionare a femeilor a crescut. În acest moment, femeile pot ieși la pensie la vârsta de 61 de ani și zece luni, urmând ca aceasta să crească până în anul 2030, până când va ajunge la 65 de ani,

În această perioadă, vârsta de pensionare a crescut pentru femei la 61 de ani și zece luni. Acest lucru se întâmplă în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii publice.

Conform romaniatv.net, stagiul complet de cotizare se ia în calcul pentru calcularea pensiilor, doar dacă acesta a ajuns la 31 de ani și zece luni.

Bărbații pot ieși la pensie la vârsta de 65 de ani și se vrea ca, până în anul 2030, să se ajungă la aceeași vârsta și în ceea ce

privește femeile. Creșterea vârstei de pensionare va avea loc gradual, relatează bugetul.ro.

„Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci, probabil, va fi undeva prin 2030”, a declarat ministrul Muncii.

Citeste si: PSD vrea impozitarea pensiilor speciale și taxarea marilor companii cu cel puțin 0,5% din cifra de afaceri

În luna septembrie, vârsta de pensionare pentru femei va crește din nou

În luna septembrie a acestui an, femeile vor putea să iasă la pensie la vârsta de 61 de ani și 11 luni, iar, în ianuarie 2023, va ajunge la 62 de ani, stagiul de cotizare urcând și el până la 32 de ani.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Conform bugetul.ro, relatează romaniatv.net, legea pensiilor va avea parte de mai multe schimbări, astfel încât inechitățile din sistem să fie eliminate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Cu alte cuvinte, persoanele care au muncit cel puțin zece ani ar putea beneficia de o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe țară la momentul în care vor ieși la pensie, echivalentul a 1.020

lei. Suma ar urma să crească pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani cu 1%.

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem”, a spus Marius Budăi, potrivit Romaniatv.net.

Citeste si: Veşti bune pentru pensionari! Se măresc pensiile? Anunțul făcut de Marcel Ciolacu: "Nu putem lăsa să ducă în spinare toată această perioadă complicată"

În continuare, Marius Budăi a mai spus că femeile care au mai mulți copii vor beneficia de dreptul de a ieși la pensie mai devreme. De asemenea, acesta a mai adăugat că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă.