Noua lege a pensiilor din România aduce schimbări semnificative pentru femei, incluzând posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme. Aceste măsuri vin în contextul creșterii treptate a vârstei de pensionare la 65 de ani până în 2035, conform angajamentelor din PNRR.
Apar noi modificări în legea pensiilor din România
Noua lege a pensiilor din România aduce schimbări importante pentru femei, vizând echilibrarea impactului creșterii treptate a vârstei de pensionare.
Începând cu 1 septembrie, sistemul de pensii va fi restructurat, eliminând pensia anticipată fără penalizări.
- Pensia pentru limită de vârstă
- Pensia de invaliditate
- Pensia anticipată
- Pensia de urmaș
Se modifică vârsta la care femeile vor putea ieși la pensie
Creșterea graduală a vârstei de pensionare pentru femei:
- În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni.
- Din iulie, aceasta va crește la 62 de ani și trei luni, urmând să ajungă la 63 de ani până în 2030 și la 65 de ani până în 2035.
Beneficii pentru mamele cu copii:
- Fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani (sau 14 ani în cazul copiilor adoptați) reduce vârsta de pensionare a mamei cu șase luni.
- Perioada de concediu pentru creșterea copilului va fi considerată perioadă contributivă.
Reduceri suplimentare ale vârstei de pensionare pentru mame:
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Conform unui proiect legislativ recent, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut copii vor beneficia de reduceri suplimentare ale vârstei de pensionare:
Citește și: Când vor primi pensionarii fluturașii cu pensia recalculată? Care sunt modalitățile de distribuire
- Pentru un copil: reducere cu un an.
- Pentru doi copii: reducere cu un an și șase luni.
- Pentru trei copii: reducere cu doi ani.
- Pentru patru copii: reducere cu doi ani și șase luni.
- Pentru cinci copii: reducere cu trei ani.
- Pentru șase sau mai mulți copii: reducere cu trei ani și șase luni.
De ce au fost introduse aceste noi măsuri?
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat la Antena 3 că aceste măsuri au fost introduse pentru a reechilibra impactul creșterii vârstei de pensionare și pentru a recunoaște efortul femeilor în creșterea copiilor. „
”Astăzi vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni. Din iulie va fi de 62 de ani și trei luni. Până în 2030, aceasta trebuie să crească la 63 de ani, și până în 2035 aceasta trebuie să crească eșalonat la 65 de ani.
Dar am venit cu două beneficii importante care să reechilibreze, să balanseze, astfel încât prin noua lege a pensiilor să nu pedepsim femeile, chiar dacă a fost un angajament pe care România l-a luat prin PNRR.
Cele două elemente din noua lege sunt faptul că vârsta de pensionare se reduce cu șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani, pentru proprii copii, și până la 14 ani pentru copiii adoptați, astfel încât să avem o reducere a vârstei de pensionare și să recunoști efortul femeilor.
Iar al doilea element, faptul că în ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului, aceasta este considerată perioadă contributivă”, a spus Simona Bucura Oprescu.
Ministrul a subliniat că reducerea vârstei de pensionare pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani și recunoașterea perioadei de concediu pentru creșterea copilului ca perioadă contributivă sunt esențiale pentru a sprijini femeile și a le oferi opțiuni flexibile de pensionare.
Aceste schimbări legislative sunt menite să aducă un echilibru între necesitatea creșterii vârstei de pensionare și recunoașterea contribuțiilor sociale și familiale ale femeilor, oferind astfel un sistem de pensii mai just și mai echitabil pentru toți cetățenii.