Fenomen inedit pe litoralul românesc! În acest loc, apa a devenit portocalie. Ce explicații au specialiștii

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 23 aug 2024, 15:07

Acesta e locul în care culoarea Mării Negre a devenit portocalie. Specialiștii spun că e vorba de o algă deosebită

Sursa: pexels/observator

Vara aceasta a adus numeroase surprize, în special în contextul schimbărilor climatice și a fenomenelor meteo extreme. Temperaturile record și indicele UV care a atins cote alarmante au avut un impact semnificativ asupra mediului, inclusiv asupra Mării Negre.

În acest context, una dintre cele mai neobișnuite manifestări a fost observată recent pe litoral, unde apa a devenit portocalie, fapt ce a stârnit uimirea atât a localnicilor, cât și a specialiștilor.

Citește și: Dan Negru, lecție despre cât de valoroase sunt algele de la litoralul Mării Negre, de fapt: „Nu-s toxice, nu-s nocive”

Locul de pe litoral în care apa a devenit portocalie

Imaginile subacvatice surprinse în această zonă au dezvăluit prezența unei alge mai puțin obișnuite, care a captat atenția prin culoarea sa neobișnuită. Această algă, de un portocaliu fluorescent, a fost observată la aproximativ 150 de metri în larg față de faleza Cazinoului din Constanța.

Într-o mare cunoscută pentru nuanțele sale de albastru și verde, această apariție portocalie a fost o adevărată surpriză.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”

Ce explicații aduc specialiștii

Deși cauza exactă a acestui fenomen nu a fost încă stabilită, se speculează că ar putea fi vorba despre un amestec complex de factori.

Unii experți sugerează că schimbările climatice și temperaturile ridicate din această vară ar putea fi un factor declanșator. Alți specialiști iau în calcul poluarea și modificările în compoziția chimică a apei, care ar fi putut favoriza proliferarea acestei alge.

Citește și: Invazie de alge la malul Mării Negre! În ce zonă a litoralului se manifestă acest fenomen și cum îl resimt turiștii

Specialiștii avertizează că, în anii următori, marea nu va mai fi așa cum o știm acum. Transformările în compoziția ecosistemului marin, influențate de factorii de mediu în continuă schimbare, ar putea aduce noi surprize și provocări pentru biodiversitate și pentru turismul din regiune.