Fenomen neobișnuit pe un lac din România! O trombă uriașă a traversat luciul apei, iar imaginile au devenit virale

Autor: Laura Macovei

Fenomen neobișnuit pe un lac din România! O trombă uriașă a traversat luciul apei, iar imaginile au devenit virale

Sursa: Facebook

Un fenomen natural rar a fost observat pe un lac din județul Cluj, unde o trombă uriașă a traversat luciul apei.

Martorii prezenți au fost de-a dreptul uluiți. Fenomenul a avut loc pe Lacul Mărtinești, marți, 11 iunie 2024, și a fost filmat de un martor, imaginile devenind rapid virale.

O trombă uriașă s-a format pe Lacul Mărtinești din Cluj

În filmările distribuite online, se poate vedea cum vapori de apă încep să se ridice brusc în atmosferă, formând o coloană conică învârtită de vârtejurile de vânt.

Trombele, deși similare cu tornadele, au loc pe suprafețe acvatice, în timp ce tornadele se formează pe uscat.

Marți după-amiază, județul Cluj se afla sub atenționare de cod portocaliu din cauza averse torențiale și vânt puternic, fenomene meteo extreme ce au afectat mai multe localități din zonă. Sistemul RO-Alert a emis o avertizare pentru a informa populația despre incidența acestor fenomene.

Citește și: Peisaj de iarnă în mijlocul verii în Suceava. Gospodării distruse de grindină: „Cât am muncit, nu mai am nimic!”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Imaginile cu tromba de pe Lacul Mărtinești au captat atenția publicului și au surprins o priveliște spectaculoasă și rară a forței naturii.

Tromba uriașă, un fenomen periculos?

Tromba, cu o înălțime de câțiva metri, a provocat daune într-un timp foarte scurt. O barcă și câteva saltele de pe lac au fost ridicate în aer de puterea fenomenului. Din fericire, nu au fost raportate victime, însă sunt pagube materiale. 

„A venit din spatele cabanei și a luat pe sus o barcă și câteva saltele”, au declarat reprezentanții lacului de pescuit, potrivit zcj.ro.  

Citește și: Este de necrezut ce a pescuit un cuplu într-un lac din New York! Aceștia au fost pe cale să se îmbogățească în urma descoperirii unei comori

O astfel de trombă apare în urma fenomenelor meteo extreme și poate fi periculoasă, dar gradul de pericol depinde de mai mulți factori, printre care intensitatea trombei, viteza vântului, dar și durata și traiectoria.