Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Capitala, fenomenul va fi vizibil si in Romania.
Eclipsa va incepe la ora 04:36, cand luna intra in penumbra Pamantului, insa vom putea vedea schimbari pe discul acesteia, de cand incepe sa intre in umbra, de la ora 05:34. Partea spectaculoasa a fenomenului este faza de totalitate, cand Luna se afla in umbra, discul acesteia fiind mai intunecat decat de obicei.
In cazul Romaniei, luna apune in jurul orei 08.00, dar vom putea vedea cum incepe discul acesteia sa iasa din umbra Pamantului.
Culoarea deosebita pe care o capata satelitul natural al Terrei in momentul in care trece prin umbra Pamantului a facut ca fenomenul sa mai fie cunoscut in media ca "luna sangerie".
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinati de fenomenele astronomice, iar efectul de “luna sangerie” care apare in urma eclipsei cum va fi cea din weekendul acesta a dat nastere multor superstitii si controverse.
Se crede ca luna sangerie anunta sfarsitul lumii sau prevesteste schimbari semnificative in cursul istoriei. In Biblie se spune ca luna sangerie anunta venirea apocalipsei. Potrivit superstitiilor orientale, in timpul eclipsei toatale de luna nu trebuie sa folosesti obiecte ascutite – cutite, ace etc.
– si nici sa ai in casa vase neacoperite (acestea trebuie intoarse cu gura in jos, pentru a evita contaminarea lor cu otrava care se va scurge din cer, cand eclipsa se va intampla). Mai mult, in timpul fenomenului, femeile insarcinate trebuie sa poarte haine de culoare rosie pentru evitarea influentei energiilor negative asupra copilului din pantec. Cele care asteapta un copil nu trebuie nici sa isi atinga burta pe parcursul fenomenului, pentru ca bebelusul sa nu se aiba semne la nastere. Potrivit unei alte credinte stravechi, atunci cand are loc o eclipsa de luna nu este bine sa faci dragoste, crezandu-se ca un copil ce ar putea rezulta din aceasta relatie ar putea risca sa fie posedat de demoni.