Fenomene meteo extreme astăzi, în România! Județele vizate de cod roșu și portocaliu de ploi torențiale și vijelii

Autor: Diana Ghita

Meteorologii au emis avertizări de vreme rea

Sursa: Pexels.com

România se confruntă cu o serie de fenomene meteorologice extreme, care au determinat Agenția Națională de Meteorologie (ANM) să emită mai multe avertizări nowcasting pentru diverse regiuni ale țării, în cursul zilei de marți.

Pe data de 27 august au fost emise atenționări meteorologice de ploi torențiale, vijelii și grindină, care afectează, în special, județele din nord-vestul și sud-estul țării.

Ce județe au fost vizate de codul roșu și portocaliu de ploi torențiale și vijelii

Cea mai severă dintre aceste avertizări, codul roșu, a fost emisă pentru județul Satu Mare, unde între orele 15:30 și 16:10 s-au înregistrat fenomene meteo extreme.

În acest interval, au fost prognozate averse torențiale ce au acumulat peste 40 litri pe metru pătrat, însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii puternice, dar și grindină. Localitățile afectate au inclus: Acâș, Ardud, Beltiug, Craidorolț, Socond, Supur și Viile Satu Mare.

Ulterior, ANM a actualizat situația meteorologică prin extinderea avertizărilor și asupra județelor Sălaj și Satu Mare, dar la un nivel ușor mai scăzut, întrucât s-a emis un cod portocaliu.

În intervalul orar 15:15- 16:15, aceste regiuni au fost lovite de ploi torențiale cu acumulări între 25 și 40 litri pe metru pătrat, însoțite de descărcări electrice, vânt puternic și posibilitatea apariției grindinei.

Localitățile afectate din județul Sălaj au fost: Bobota, Bocșa, Camăr, Carastelec, Chieșd, Hereclean, Măeriște, Pericei, Șamșud, Șărmășag și Șimleu Silvaniei, iar în Satu Mare, localitățile Acâș, Ardud, Beltiug, Bogdand și altele.

Citește și: Meteorologii ANM au transmis avertizări de furtuni violente în România. Valul de căldură rămâne în continuare valabil

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Județul Vrancea a fost, de asemenea, vizat de un cod portocaliu de vreme severă între orele 14:15 și 15:00. De fenomenele meteo extreme au fost afectate localitățile: Bârsești, Câmpuri, Negrilești Nistorești, Paulești, Răcoasa, Soveja, Tulnici, Valea Sării, Vidra, Vizantea-Livezi, Vrâncioaia. Fenomenele raportate în această zonă au inclus vijelii puternice, ploi torențiale și grindină, cu posibilitatea ca aceste condiții să provoace daune materiale.

Meteorologii au emis și un cod galben de vreme severă

Pe lângă avertizările de cod roșu și portocaliu, ANM a emis și un cod galben de furtuni pentru județele Ialomița și Ilfov, valabil între orele 13:35 și 15:00. În acest interval, s-au raportat ploi abundente, descărcări electrice și vânt puternic, cu rafale ce pot atinge viteze de 70-80 km/h. Zonele vizate din județul Ilfov au inclus localitățile: Afumați, Berceni, Brănești, Cernica, Dascălu, Găneasa, Glina, Grădiștea, Nuci, Petrăchioaia, Popești-Leordeni, Ștefăneștii de Jos, Voluntari.

În județul Ialomița, zonele afectate au fost: Adâncata, Armășești, Bărbulești, Borănești, Ciocârlia, Coșereni, Drăgoești, Dridu, Fierbinți-Târg, Jilavele, Maia, Moldoveni, Movilița, Roșiori, Sinești, Urziceni.

Citește și: Meteorologii au emis o averizare de tip cod galben de ploi în 11 județe din țară. Restul țării rămâne sub cod portocaliu şi cod galben de caniculă

În județul Călărași, au fost afectate localitățile: Alexandru Odobescu, Belciugatele, Budești, Frăsinet, Frumușani, Fundeni, Fundulea, Gălbinași, Gurbănești, Independența, Mânăstirea, Nana, Plătărești, Sărulești, Sohatu, Tămădău Mare, Ulmu, Valea Argovei, Vasilați.

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.