Fenomene meteo extreme în România. O tornadă a fost surprinsă la Sulina | Video

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 01 mai 2023, 08:50

Tornadă la Sulina. Imaginile au fost suprinse de locuitorii speriați de fenomenul meteorologic, dar şi de ploaia abundentă.

Localnicii din Sulina au surprins în imagini o tornadă, luni, 1 august, în timp ce regiunea se afla sub avertizare de cod portocaliu de vijelii și ploi puternice, potrivit DobrogeaTV.

Citeste si: Prognoza meteo ANM marți, 2 august 2022. Vremea se încălzește din nou în toată țara. Ce maxime se vor atinge

Fenomene meteo extreme în România. O tornadă a fost surprinsă la Sulina

Localnicii și turiștii au surprins astăzi o tornadă formându-se pe cer. Mai multe localități din județul Tulcea s-au aflat sub coduri galben și portocaliu de ploi puternice, descărcări electrice, vânt și grindină.

Imaginile au fost postate pe rețelele de socializare și au stârnit rapid reacțiile internauților.

Citeste si: Alertă de inundații în România! Care sunt județele vizate de cod galben până la noapte

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Specialiștii spun că astfel de fenomene sunt întâlnite atunci când sunt anunțate furtuni puternice. Climatologul Roxana Bojariu ssține că doar cele mai puternice vijelii generează astfel de fenomene, tornade. 

„"Da, suntem acum pe cod portocaliu de vijelii exact în zona județului Tulcea, pe partea de litoral.  Tornadele apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice, instabilității puternice. Nu toate vijeliile generează tornade.

Cam 10% din cele mai puternice vijelii generează aceste tornade. Și ce văd eu acolo este un nor. Nu-mi dau seama bine dacă face contactul cu suprafața terestră sau cu suprafața marină”, a declarat climatologul Roxana Bojariu, la Antena 3.

Ea a prezentat definiția pentru tornada și a precizat care sunt șansele ca astfel de fenomene să se repete în viitor.

„Definiția pentru tornadă sau trombă, în cazul în care avem respectivul eveniment pe mare da, am avut astfel de fenomene și putem avea în continuare și mai ales când avem astfel de instabilități anunțate chiar prin codul portocaliu. Până la urmă, astfel de fenomene extreme au mai fost și vor mai fi, în funcție și de ingredientele care generează aceste fenomene, adică generează instabilitățile ce până la urmă favorizează formarea tornadelor sau a trombelor.

Și vorbim aici inclusiv de anumite ingrediente favorizate de încălzirea globală ”, a explicat climatologul Roxana Bojariu pentru Antena 3

Tulcea a fost sub avertizare de tip cod potocalij nowcasting, luni după-amiază și spre seară. Atenționarea a vizat zonele Măcin, Isaccea, Jijila, Greci, Luncavița, Cerna, Carcaliu, Turcoaia, Văcăreni, Hamcearca, Grindu, Smârdan, I.C. Brătianu.

 

Taguri: