Fenomenele astronomice din anul 2024. Vom avea două eclipse de Soare și trei de lună

Author: Cristina Mocanu

Principalele evenimente astronomice în 2024.

Sursa: pexels.com

Care sunt principalele evenimente astronomice care vor avea loc în 2024?

Anul 2024 se anunță a fi un veritabil festin pentru pasionații de astronomie, aducând cu sine două eclipse de Soare spectaculoase și trei eclipse de lună remarcabile. Vom explora în detaliu evenimentele ce vor marca cerul în acest an, acordând o atenție specială eclipselor de soare, cu accent pe cea totală din 8 aprilie 2024.

Eclipsa totală de Soare din 8 Aprilie 2024: Un spectacol cosmic deosebit

Potrivit astro-info.ro, unul dintre momentele de vârf ale anului 2024 va fi eclipsa totală de Soare care va traversa America de Nord, fascinând observatorii din Mexic, Statele Unite și Canada. Debutând peste Oceanul Pacific de Sud, acest fenomen astronomic rar va atinge continentele menționate, oferind oportunități unice de observare. Coasta Pacificului din Mexic va marca primul punct de totalitate, cu începerea programată la 11:07 a.m.

PT (21.00 p.m. ora României).

Ce se întâmplă în timpul unei eclipse totale de Soare

Eclipsa totală de Soare survine atunci când Luna trece între Pământ și Soare, blocând lumina soarelui. Observatorii din America de Nord vor avea privilegiul de a asista la acest fenomen rar, în timp ce cei din afara acestei zone vor percepe doar o eclipsă parțială, unde Luna acoperă doar o parte din suprafața Soarelui.

În timpul unei eclipse totale de Soare, cerul se va întuneca, amintind de lumina zorilor sau a amurgului. Evenimentul începe cu o eclipsă parțială, transformând soarele într-o semilună, iar durata acesteia poate varia între 70 și 80 de minute, conform informațiilor furnizate de NASA.

„Perlele lui Baily" și alte minuni ale eclipselor totale

Pe lângă întunecarea cerului, o eclipsă totală de soare aduce cu sine și fenomene fascinante.

Unul dintre acestea este cunoscut sub denumirea de "perlele lui Baily", care sunt picături strălucitoare de lumină create de razele solare care strălucesc în jurul Lunii. În plus, cromosfera Soarelui, o parte a atmosferei sale, va străluci într-un cerc subțire roz în jurul Lunii în timpul totalității eclipsei.

Pe măsură ce Luna continuă să se deplaseze în fața Soarelui, vor apărea și alte fenomene spectaculoase, cum ar fi inelul cu diamant și reapariția treptată a soarelui pe partea opusă a Lunii.

Citește și: Horoscop pentru 2024: Cea mai fericită zodie. Totul îi merge ca pe roate

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Traseul eclipselor, de la Pacific la Atlantic

Eclipsa totală va începe peste Oceanul Pacific de Sud și va străbate America de Nord, de la coasta Pacificului din Mexic până pe coasta Atlantică din Newfoundland.

Observatorii vor fi tratați cu un spectacol deosebit, de la primele secunde de totalitate la ultimele momente de parțialitate.

Alte evenimente astronomice din 2024

Pe lângă eclipsa totală de soare din aprilie, anul 2024 aduce și alte evenimente astronomice demne de menționat:

- Eclipsa Parțială de Lună pe 28 Octombrie 2024

- Eclipsa de Lună prin Penumbră pe 25 Martie 2024

- Eclipsa Totală de Soare pe 8 Aprilie 2028

- Eclipsa Parțială de Lună pe 18 Septembrie 2024

- Eclipsa Inelară de Soare pe 2 Octombrie 2024

Aceste evenimente oferă pasionaților de astronomie multiple oportunități de observare și studiu în timpul anului 2024.

Citește și: Fazele lunii în noiembrie 2023: Când este Lună Nouă şi Lună Plină?

Anul 2024 ne va oferi două eclipse de Soare și trei de lună

Concluzionând, anul 2024 se anunță a fi o perioadă captivantă pentru iubitorii de astronomie, cu spectacole cosmice care vor încânta și vor educa. Eclipsa totală de soare din 8 aprilie se conturează a fi momentul central al acestui an, oferind o privire rară și impresionantă asupra minunilor universului. Cu toate acestea, și celelalte evenimente astronomice programate vor contribui la o experiență de neuitat pentru toți cei pasionați de explorarea cerului nopții. Pregătiți-te cu echipamentul potrivit și bucurați-vă de fascinația fenomenelor astronomice din anul 2024.