Fermierii români afectați de criza cerealelor din Ucraina vor primi ajutoare din partea statului. Nicolae Ciucă: „Comisia Europeană propune acordarea unei a doua tranșe de compensații pentru fermierii români”

Author: Cristina Mocanu

Agricultorii români afectați de importul de cereale din Ucraina ar urma să beneficieze de un ajutor din partea statului.

Sursa: pixabay.com

Agricultorii români afectați de importul de cereale din Ucraina ar urma să beneficieze de un ajutor din partea statului.

Pachetul financiar, care urmează să fie acordat de către Comisia Europeană, destinat susținerii fermierilor români afectați de criza cerealelor ucrainene va fi discutat și aprobat foarte curând de instituțiile europene. 

Fermierii români vor primi un sprijin financiar din partea Comisiei Europene

Premierul României, Nicolae Ciucă, a oferit explicații legat de faptul că fermierii români ar urma să primească un ajutor financiar pentru criza cerealelor din Ucraina care i-a afectat în mod direct.

Astfel, oficialii Comisiei Europene au propus acordarea unei tranșe de aproximativ 30 de milioane de euro pentru fermierii afectați de criza cerealelor ucrainene. Comisia a decis să activeze clauza de salvgardare pentru importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță, provenite din Ucraina.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din România?

Nicolae Ciucă a declarat că: „Comisia Europeană propune acordarea unei a doua tranșe de compensații pentru fermierii români, estimată la aproximativ 30 milioane de euro. Totodată, Comisia a decis să activeze clauza de salvgardare pentru importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță, provenite din Ucraina. Măsura va fi în vigoare până pe 5 iunie 2023, când va exista o nouă discuție pentru o eventuală prelungire. Spre deosebire de alte țări afectate, România a avut poziția corectă și nu a luat o decizie unilaterală, respectând atât normele și regulile europene, cât și interesele fermierilor români”.

Statul român le va oferi 10 milioane de euro fermierilor români

Premierul României a ținut să menționeze că pachetul de ajutor financiar destinat României, dar și Poloniei, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei va fi supus discuțiilor și aprobării în cea mai scurtă vreme.

Banii acordați acum se vor adăuga primei tranșe, de 10 milioane de euro, care a fost aprobată, deja, pentru agricultorii români.

De asemenea, Guvernul va aloca încă 10 milioane de euro, din fonduri bugetare pentru același scop.

Nicolae Ciucă a mai spus că: „Pachetul de ajutor financiar pentru România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria va fi discutat și aprobat foarte curând de instituțiile europene. Acești bani vor veni în plus față de cele 10 milioane euro aprobate deja de Comisie prin primul pachet de ajutor, la care Guvernul României a adăugat încă 10 milioane euro.

Am susținut încă de la început, inclusiv prin scrisoarea pe care am trimis-o Comisiei Europene, că fermierii români au nevoie de o justă compensație pentru pierderile suferite ca urmare a importurilor de cereale din Ucraina”.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Nicolae Ciucă, scrisoare deschisă adresată Ursulei von der Leyen

La începutul lunii aprilie, a acestui an, premierul a semnat o scrisoare comună, alături de omologii săi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia, către președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen prin vare au cerut Comisiei Europene fonduri suplimentare pentru fermierii, care se plâng că au fost afectați de importul masiv de cereale din Ucraina.

„Avem o responsabilitate față de fermierii români și căutăm constant soluții pentru dezvoltarea continuă a agriculturii românești. Din acest motiv, am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene Ursula Von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piață de importurile masive de cereale ucrainene:

Citește și: Preț lapte 2023: Cât va costa un litru de lapte în magazinele din România? Anunțul făcut de autorități

- Suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensații, dar și posibilitatea folosirii acestor bani pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu.

- Sprijin financiar european pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din statele noastre, dar și pentru operatorii din piață care au nevoie de vehicule suplimentare. Printr-o rețea de transport bine pusă la punct, produsele provenite din Ucraina vor putea fi trimise mai rapid către țările importatoare din alte regiuni ale lumii.

- Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) să creeze o soluție prin care cerealele ucrainene să fie achiziționate, pentru a nu rămâne în UE.

- Urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni și crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate.

- Comisia Europeană să ia în calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire”.

Sursă: evz.ro