Fermierii sunt revoltați de scăderea prețului la lapte. Aceştia argumentează că ieftinirea cu 20% de la raft, va fi suportată exclusiv de ei

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 feb 2024, 02:40

Guvernul a aprobat reducerea prețului laptelui în marile magazine din România pentru o perioadă de 6 luni, iar acest lucru îi nemulțumește pe fermieri.

Sursa: pixabay.com

Guvernul a aprobat reducerea prețului laptelui în marile magazine din România pentru o perioadă de 6 luni, iar acest lucru îi nemulțumește pe fermieri.

Fermierii protestează împotriva scăderii prețului la lapte.

Fermierii români protestează împotriva reducerii cu 20% a prețului laptelui din magazine.

Premierul şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, au prezentat măsurile identificate la nivel guvernamental pentru susținerea pieței laptelui. Astfel, pentru susținerea fermierilor şi a pieței laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape. Astfel, în cadrul discuțiilor care au avut loc în luna aprilie 2023, premierul României a ținut să precizeze că este importantă optimizarea funcționarii întregului lanț de producție şi distribuție, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român.

Totuși, acest lucru i-a nemulțumit pe fermierii români deoarece sunt de părere că această inițiativă i-ar putea arunca în faliment.

Citește și: Cât costă un kilogram de zahăr în marile supermarketuri din România? Românii au rămas mască cât au văzut prețurile

Fermierii protestează împotriva acestei inițiative

Fermierii cred că scăderea va fi suportată doar de ei și de aceea protestează vehement împotriva modului în care inițiativa Guvernului de a reduce prețul laptelui este aplicată.

Aceştia argumentează că ieftinirea cu 20% de la raft, va fi suportată exclusiv de ei, aducându-i în pragul falimentului.

Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor a declarat că: „În ultimele săptămâni am primit nenumărate plângeri ale crescătorilor de bovine de lapte din România. Ei spun că procesatorii sunt obligați să le micșoreze prețul de achiziție cu 10-20%, suplimentar față de scăderile operate la începutul anului”.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Președintele Asociației Forța Fermierilor a mai spus că există, totuși, o soluție în acest sens și că ea depinde de Consiliul Concurenței „În momentul acesta fermierii își pun întrebarea pe bună dreptate, dacă această măsură de scădere a prețului laptelui va fi aruncată exclusiv pe umerii

lor. Soluția este ca Consiliul Concurenței să se uite pe întreg lanțul producător-procesator-retailer și să vadă cât a dat fiecare jos din preț”.

Tot în luna aprilie, reprezentanții Guvernului României spuneau că va pune în acord cu realitățile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune așezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina.

Citește și: Fermierii români afectați de criza cerealelor din Ucraina vor primi ajutoare din partea statului. Nicolae Ciucă: „Comisia Europeană propune acordarea unei a doua tranșe de compensații pentru fermierii români”

Care va fi prețul laptelui în magazinele din România?

Toţi retailerii din România au fost de acord să reducă, în mod voluntar, cu minimum 20%, preţul laptelui de provenienţă românească, începând cu luna mai.

Astfel că, reducerea de cel puţin 20% a preţului la raft se va aplica laptelui de provenienţă românească care costă în prezent peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoţie, şi se va împărţi între retaileri (minimum 10%) şi procesatori (minimum 10%).

Pentru următoarele 6 luni, prețul laptelui a scăzut la rafturi cu 20%, iar acest lucru îi sperie pe fermieri, dar ministrul agriculturii, Petrea Daea, a venit cu clarificări în acest sens, explicând că producătorii nu vor fi nevoiți să lase la preț și chiar vor fi luate măsuri din acest punct de vedere, astfel încât românii care se ocupă cu această industrie să nu fie afectați.

„S-a convenit să se facă reducerea la cele două produse, la lapte de 1,5% grăsime şi la lapte de 3,5% grăsime, nu la toate produsele. Am putut constata că există această preocupare şi iată că s-a materializat. Am solicitat (și convenit) cu retalierii, în prezenţa Consiliului Concurenţei, instituţia statului care urmărește implementarea acestei măsuri, să ne întâlnim săptămânal, iar până la sfârşitul săptămânii cei din comerţ ne-au asigurat că vor fi peste tot aceste reduceri, în aşa fel încât ţara să recunoască şi consumatorul să recunoască reducerea aceasta de care vorbeam". a declarat Petre Daea.

Sursă: evz.ro