Fermierii vor primi 3.000 de euro de la stat. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Agriculturii: ,,banii vor intra până la finalul săptămânii’’

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 26 sep 2023, 23:34

Fermierii vor primi un ajutor financiar

Sursa: PixaBay; pexels.com

Încep să se vireze ajutoarele prevăzute în programul Tomata. Plățile vor fi făcute direct în conturile celor eligibili.

Programul ,,Tomata'' este menit să vină în sprijinul fermierilor români.

Citește și: Cultivarea legumelor în extrasezon devine mai profitabilă: Câți bani vor primii fermierii din partea statului român?

Cine poate beneficia de ajutorul de la stat

Ministerul Agriculturii a făcut public proiectul de act normativ pentru ajutorul cultivatorilor de legume. Conform acestuia, sunt eligibili nu doar producătorii de tomate, ci și cei ce cultivă alte tipuri de legume.

Potrivit noilor reglementări, programul ,,Tomata" vizează legumicultorii care amenajează în spații protejate culturi de: tomate, castraveți, ceapă verde, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, spanac, fasole păstăi, salată şi ceapă verde.

De asemenea, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că cei ce se încadrează în standardele programului, vor beneficia de 3.000 de euro/ 1.000 mp cultivați.

Acesta a făcut public și bugetul alocat respectivului proiect, și a explicat pentru ce pot fi utilizați respectivii bani.

,,Continuăm și îmbunătățim Programul de cultivare a legumelor în spații protejate. Avem alocată, în PNS, suma de 170 de milioane de euro, destinați tinerilor fermieri, sume care pot fi folosite pentru dezvoltarea sistemelor de încălzire în sere și solarii.’’, a scris Florin Barbu pe pagina lui de Facebook.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Românii primesc în iulie un ajutor de 456 de euro de la stat! Un nou program de sprijin va fi lansat luna aceasta

Gălățenii excelează în legumicultură

Proiectul ,,Tomata" a fost aprobat în data de 14 septembrie, în urma unei ședințe de Guvern. După publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial, beneficiarii au la dispoziție 20 de zile pentru a depune cererile pentru ajutorul alocat în perioada 2023-2024.

Cei ce au depus documentele necesare, vor primi banii până la finalul săptămânii, potrivit spuselor ministrului Agriculturii.

,,Până la finalul săptămânii, banii vor fi virați către Direcțiile Agricole Județene pentru a fi distribuiți în conturile beneficiarilor.’’, a mai transmis ministrul pe Facebook.

Cei mai mulți producători de legume se află în județul Galați. Conform cifrelor înregistrate anul acesta, Galați reprezintă un important centru al legumiculturii în România, întrucât 5.700

de fermieri gălățeni s-au înscris în primul ciclu al proiectului.

,,Într-adevăr, e un program care s-a bucurat de succes în județul Galați, iar acest lucru se vede din numărul mare de fermieri beneficiari ai acestei scheme de minimis.

Astfel, dacă în urmă cu câțiva ani, în Programul "Tomata" intrau în jur de 3.000 de fermieri, în prezent numărul lor aproape că s-a dublat.’’

, a spus Nelu Costea, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din România?

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.