Fertilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă – Care sunt riscurile la femei și la bărbați?

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 17 iun 2024, 11:35

Infertilitatea este o problemă majoră la multe cupluri, în ziua de azi.

Oamenii decid să aibă un copil mai târziu pentru că: pun pe primul plan cariera, vor să-și asigure mai întâi o stabilitate financiară, au la dispoziție multe metode de contracepție, se căsătoresc mai târziu.

Vârsta este un factor care afectează fertilitatea, atât în cazul femeilor cât și al bărbaților.

Care este legătura dintre infertilitate și vârsta femeii?

Fertilitatea feminină este legată de vârsta femeii. Medicii spun că femeile se confruntă cu o fertilitate redusă, din cauza scăderii accentuate a producției de ovocite după vârsta de 35 de ani. Începând cu vârsta de 45 de ani, fertilitatea la femei scade foarte mult și șansele ca ele să rămână însărcinate în mod natural sunt mici.

De multe ori femeile au semne ale scăderii fertilității, care trebuie doar luate în calcul. Un semn este scăderea duratei ciclului menstrual. La femeile cu ciclul menstrual la 28-30 de zile este posibil ca din cauza scăderii fertilității, acesta să fie la 26-27 de zile. Aceste semne însă nu apar la toate femeile și deci, la acestea există riscul să constate că atunci când se apropie de vârsta de 40 de ani au deja probleme de fertilitate.

Dacă se ține cont de vârstă ca și factor și se planifică o sarcină mai devreme, atunci șansele de a concepe un copil cresc. În cazul femeilor care au vârsta reproductivă înaintată, o modalitate de a obține o sarcină este fertilizarea in vitro (FIV).

Importanța vârstei bărbaților

Conform unui studiu de pe NCBI, vârsta înaintată a bărbaților ar putea influența negativ potențialul de fertilitate. Acest studiu sugerează că aproximativ 15% dintre cupluri de vârstă reproductivă se confruntă cu infertilitatea, iar infertilitatea masculină apare la 30-50% din cazuri.

Vârsta unui bărbat poate influența foarte mult capacitatea de reproducere. S-a observat că deteriorarea calității lichidului seminal se datorează caracteristicilor legate de vârstă.

Înaintarea în vârstă este un proces care ar putea avea consecințe mari, precum:

· afectează parametrii spermatozoizilor

· modifică nivelul hormonilor sexuali reproductivi

· afectează negativ funcția și structura testiculelor.

Infertilitatea masculină este cauzată de o serie de factori:

· azoospermie (spermatozoizii lipsesc din lichidul seminal)

· boli de reproducere

· deficiența de hormoni sexuali masculini

· obezitate (ce poate duce la o calitate slabă a spermei).

Ținând cont de toate acestea, în ziua de azi ar fi necesar ca bărbații infertili să fie supuși unei evaluări amănunțite, unei analize de infertilitate pentru bărbați. Există și o serie de factori cheie, de stil de viață, care influențează fertilitatea, cum ar fi: alcoolul, fumatul, obezitatea.

Medicii spun că principalele cauze ale azoospermiei obstructive sunt: vasectomia, alte intervenții chirurgicale ce influențează tractul spermatic, anomaliile congenitale, infecțiile tractului reproductiv (epididimita sau prostatita), traumatismele la nivelul scrotului sau organelor genitale, cicatricile din cauza bolilor inflamatorii.

În cazul azoospermiei non-obstructive, cauzele sunt: varicocelul, sindromul Klinefelter, disfuncțiile hormonale, expunerea la toxine, radiații, chimicale, fumatul, consumul exagerat de alcool. Producția de spermă poate fi redusă și din cauza afecțiunilor hepatice, sau a insuficienței renale.

Există studii care arată că:

· La bărbați, odată cu înaintarea în vârstă numărul de spermatozoizi scade

· Bărbații cu vârsta cuprinsă între 41-50 de ani au de 2,92 ori mai multe șanse de a avea concentrații anormale de spermatozoizi, comparativ cu bărbații cu vârsta între 21-30 de ani

· Bărbații cu vârsta peste 50 de ani au de 6,15 ori mai multe șanse de a avea concentrații anormale de spermatozoizi, față de cei cu vârsta între 21-30 de ani.

De asemenea, studiile cercetătorilor arată că există o legătură între înaintarea în vârstă la bărbați și fragmentarea ADN-ului din spermatozoizi. ADN-ul deteriorat apare mai ales la bărbații cu vârsta peste 50 de ani și poate afecta și calitatea embrionului. Asta are drept consecință o scădere a ratelor de sarcină.

De asemenea, aceste studii indică și faptul că motilitatea și concentrația spermatozoizilor scade odată cu înaintarea în vârstă la bărbați.

În concluzie, vârsta unui bărbat la momentul concepției ar trebui să fie un factor important.

Multe cupluri decid să utilizeze fertilizarea in vitro (FIV) pentru a avea șansa de a obține o sarcină și de a avea un copil sănătos.