Fibromul uterin

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:18

Dr. Gabriela Cotarcea - Medic specialist ginecolog

Fibromul uterin este o masă celulară ce se dezvoltă la nivelul uterului. Fibromul se poate dezvolta în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia.

Fibromul mai este numit şi tumoră fibroasă, leiomiom sau miom, dar acesta nu este o tumoră maligna (cancer). Fibromul nu trebuie tratat decât în momentul în care creează probleme.

Fibroamele sunt mai frecvent întâlnite la femei de 30- 40 de ani.

Până la vârsta de 50 de ani, 80% din femei prezintă fibroame uterine.

Cauza exactă a fibroamelor este necunoscută. Ele apar când celulele cresc peste măsură în stratul muscular al uterului. Odată ce fibromul se dezvoltă, estrogenii şi progesteronul par a influenţa creşterea acestuia. La o femeie cantitatea cea mai mare din aceşti hormoni se secretă în timpul sarcinii. După menopauză, când scade cantitatea de hormoni secretată, de obicei fibroamele se micşorează sau dispar.



Estrogenul joacă un rol major în dezvoltarea fibroamelor deoarece acestea:
- tind să crească mai mult când organismul feminin produce mai mult estrogen (în timpul sarcinii)- de obicei se micşorează când este secretat mai puţin estrogen (după menopauză). Progesteronul pare să stimuleze creşterea fibroamelor, chiar în absenţa estrogenilor.
 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

 

Taguri: