Peste 100 de parlamentari au inițiat un proiect legislativ ce a fost, de curând, depus la Senat. Prin intermediul lui, se vrea ca fiecare român să aibă câte un cont bancar în care să îi fie virat salariul sau în care să îi fie virată pensia, după caz.
Fiecare român ar putea să fie obligat să își facă un cont bancar
Proiectul de Lege, cu privire la modificarea și la completarea unor acte normative cu referire la incluziunea financiară, a fost prezentat la mijlocul săptămânii, 9 noiembrie, de către doi parlamentari: George Tuță de la PNL și Radu Oprea de la PSD.
Se preconizează că, din punct de vedere social, gradul de incluziune financiară al cetățenilor va fi majorat prin modificarea și prin completarea: Legii nr. 258/2017, Legii nr.
Incluziunea financiară ajută la o mobilitate socială mai bună, dar și la creșterea nivelului de trai și la dezvoltarea unui sistem mai rezilient la șocul financiar. Mai mult decât atât, fiecare român își va îmbunătăți relația cu statul, prin intermediul contului pe care și-l va crea.
De asemenea, vor fi optimizate transferurile, printre care se numără indemnizațiile sociale și impozitele, toate aceste argumente fiind prezente în expunerea de motive.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
„Prin prezenta lege ne propunem să oferim oportunitatea fiecărui cetățean să aibă garantat un cont, fără comisioane financiare, unde să i se poate face plățile de natură salarială sau a beneficiilor sociale”, se precizează.
Românii ar urma să aibă unele beneficii
Mai exact, nu va exista niciun comision pentru: acțiunile de deschidere și de administrate a contului bancar, retragerea de numerar, interogarea soldului, efectuarea de plăți online, închiderea contului de bază ce era folosit de către beneficiar în relația cu statul.
Toate acestea, însă, vor fi lipsite de comison, în limita veniturilor de natură salarială ce sunt plătite de către angajator, a pensiilor, a indemnizaţiilor şi a alocaţiilor de asistenţă socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor şi ale municipiului Bucureşti.
Citește și: Ce se întâmplă cu prețul alimentelor de la 1 ianuarie? Anunțul făcut chiar de Marcel Ciolacu
Plata pensiei sau a salariului se va putea face și numerar, dar doar dacă acest lucru va fi solicitat de către o persoană vulnerabilă. Mai mult decât atât, dacă propunerea va fi pusă în practică, gradul de colectare la bugetul statului va crește, iar tentația de corupție în rândul funcționarilor publici ar urma să scadă considerabil.