Într-o noapte a durerii, mila va fi îngropată o dată cu trecutul.

"Death and the Maiden" se deschide cu povestea a trei personaje, plasată undeva în America de Sud, după căderea dictaturii. Sigourney Weaver interpretează rolul Paulinei Escobar, o femeie care a fost răpită şi torturată în aceasta perioadă atât de tulbure. Stuart Wilson interpretează rolul soţului ei, Gerardo, un avocat care tocmai a fost numit şeful Comisiei pentru Drepturile Omului, o funcţie care îi va permite să investigheze crimele, dar nu cazurile precum cel al Paulinei.

Ben Kingsley este Roberto Miranda, un doctor care îi întinde lui Gerardo o mână de ajutor când acestuia i se strică maşina şi pe care Paulina îl consideră călăul ei. Deşi a orbit cât timp a fost captivă, ea îi poate recunoaşte vocea, îi ştie ticurile verbale şi astfel e determinată să-l facă să mărturisească.

Atmosfera filmului e crucială şi plină de efect. Întreaga poveste se desfăşoară în casa de pe plajă a Paulinei şi lui Gerardo.

Însă o furtună lasă locuinţa acestora în beznă. Pe fundal, apare licărirea unei lumini, Polanski vrând astfel să recreeze atmosfera unui film horror.

În timp ce doctorul încearcă să intre în graţiile lui Gerardo, Paulina îl aude din cealaltă cameră, se furişează şi îi împinge maşina într-o prăpastie. Când se întoarce, îl leagă de un scaun. Într-o scenă cu o violenţă sexuală nemaivăzută din partea unei femei, Paulina vrea să-l violeze şi îi vorbeşte cu toată vulgaritatea de care el a dat dovadă în trecut.

Într-un final, îi cere să mărturisească.

Segourney Weaver este uimitor de terifiantă în aceste secvenţe. În mod înţelept, filmul nu recreaza secvenţe de flash back în care apare tortura, ci se bazează pe puterea memoriei şi a limbajului pentru a recrea durerea. Paulina descrie calm şi cu mânie cum i s-au administrat şocuri electrice şi a fost violată de către un individ care cânta partituri din "Fecioara şi Moartea" a lui Schubert.

Acum, ea este cea care îi pune doctorului caseta cu partitura din "Death and the Maiden" şi are pistolul aţintit aspra lui, spunând cu o determinare mai mare decât ironia vorbelor: "Hai să ascultăm, de dragul vremurilor bune..."

Stuart Wilson, interpretul personajului Julius Beaufort în "The Age of Innocence," reuşeşte să transmită toată confuzia lui Gerardo, personajul său, care se întreabă dacă soţia lui are dreptate sau e nebună, purtând în acelaşi timp povara neputinţei de a afla numele celui care a torturat-o pe Paulina.

Iar Ben Kingsley are un rol înşelător. Nu se ştie dacă Paulina l-a recunoscut pe cel care a torturat-o sau doar se înşeală. Însă răspunsul înclină balanţa în favoarea ei. Faţa doctorului Roberto Miranda este la fel de albă ca şi o farfurie, ceea ce nu poate spune decât că e o enigmă.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Scenariul,

scris de Ariel Dorfman şi Rafael Yglesias, conţine scene cruciale în care răspunsul la întrebări nu este dat explicit. Paulina are dreptul să-l tortureze pe cel care i-a făcut acelaşi lucru?