Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă!

Cu 67 de premii internaţionale, inclusiv Oscarul pentru Cel mai bun film, imagine, scenariu şi coloană sonoră, „Lista lui Schindler" prezintă povestea afaceristului Oskar Schindler. Personaj real al anilor celui de-al Doilea Război Mondial, el este urmărit în transformarea sa din oportunist fără scrupule în salvator a câtorva mii de evrei. Producţia se bazează pe lucrarea biografică a lui Thomas Keneally şi îi are în rolurile principale pe Liam Neeson, Ben Kingsley şi pe Ralph Fiennes.



Schindler (Liam Neeson) vine din Cehoslovacia în Polonia cu gândul de a face avere, folosind în fabrica sa mână de lucru ieftină şi abundenţa pe care o reprezentau slavii indezirabili Reich-ului în 1939. Cultivând intens prietenia ofiţerilor nazişti, reuşeşte să pună pe picioare o afacere frumuşică.

Regimul căruia îi sunt supuşi evreii în Polonia îi dă ideea folosirii lor în fabricile sale, ca fiind infinit de ieftini.
Ia astfel legătura cu un reprezentant al comunităţii mozaice, Itac Stern (Ben Kingsley), cerându-i să-i indice evrei buni a fi folosiţi la muncă. Stern acceptă şi devine administratorul fabricii lui Schindler. Împreună vor pune la cale un plan de salvare a câtorva mii de evrei din calea măcelului nazist.

Pelicula este filmată în alb-negru de legendarul operator Janusz Kaminski, cu rare pete de culoare folosite pentru a marca momentele importante ale filmului, în chiar împrejurimile Cracoviei şi în zona lagărului de la Plaszow.


 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

  • Distribuția: Steven Spielberg,Liam Neeson,Pawel Delag,Ralph Fiennes,Götz Otto