”Un medic tânăr se află în luptă cu indiferenţa şi ignoranţa semenilor săi şi cu micimea lor sufletească.”

”Mere roşii” reprezintă debutul regizorului Alexandru Tatos; scenariul lui Ion Băieşu este, de fapt, punctul de plecare pentru romanul ”Balanţa”, scris mai tîrziu, în anii ‘80, şi transformat după Revoluţie de Lucian Pintilie, în binecunoscutul film.

Ca şi acolo, avem de-a face cu un medic tânăr şi inflexibil (mai entuziast Diaconu, cu mai multe iluzii donquijoteşti), aflat în luptă cu indiferenţa şi ignoranţa semenilor săi, cu micimea lor sufletească, de fapt.

Unul dintre cei mai importanţi cineaşti români, Alexandru Tatos, a realizat puţine filme, dar remarcabile prin discreţie şi autenticitate, datorită inflexibilităţii în privinţa compromisurilor pe care i le cereau culturnicii comunişti: ”Mere roşii” (1976), ”Rătăcire” (1978), ”Casa dintre cîmpuri” (1979), ”Duios Anastasia trecea” (1979), ”Secvenţe” (1982), ”Fructe de pădure” (1983), ”Întunecare” (1985), ”Secretul armei... secrete” (1988), ”Cine are dreptate?” (1990).

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

O

revelaţie a fost, după 1990, publicarea jurnalului cineastului, care mărturisea despre lupta disperată pe care a dus-o cu forurile ideologice, încheindu-se cu imensa bucurie prilejuită de ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Alexandru Tatos a încetat, însă, din viaţă pe 31 ianuarie 1990, datorită unei boli incurabile, la numai 53 de ani.