"3 Needles", o viziune dramatică în care SIDA se hrăneşte cu ignoranţa, lăcomia, frica şi superstiţia omenirii

"3 Needles" este o producţie ambiţioasă de origine canadiană care analizează efectele sindromului SIDA pe trei continente diferite, în care luna, văzută de toţi muritorii de pe planetă, reprezintă o metaforă evidentă pentru tot ce înseamnă solidaritate.

Aşa cum "Traffic" are la bază povestea cutremurătoare a pieţii drogurilor, "3 Needles", scris şi regizat de Thom Fitzgerald ("The Hanging Garden") abordează toate faţetele acestei epidemii.
Poetica filmului, ce stă sub semnul lunii, este cumva acoperită de naraţiunea sporadică a Olimpiei Dukakis, care joacă rolul unei calugăriţe în ultima din cele trei poveşti dramatice.

Personajul său, sora Hilde redă esenţa divină a întregului film: misionară în Africa de Sud, Hilde transmite un mesaj răvăşitor care vine din Lumea De Dincolo şi care marchează compasiunea cosmică faţă de durerea oamenilor, dând filmului un ton mistic.

"3 Needles" evocă viziunea dramatică a lumii în care SIDA( cuvântul nu este niciodată pronunţat în film) ia amploare din cauza slăbiciunii oamenilor. Povestea contrastează cu peisajele splendide care parcă amintesc de Claire Denis cu al său "Beau Travail."


Toate cele trei poveşti ilustrează cum ignoranţa, lăcomia, frica şi superstiţia au hrănit acest flagel. Filmul foloseşte cinci limbi: engleză, mandarină, franceză şi africană.

Filmul începe cu un prolog- un ritual tribal de iniţiere, în care tinerii africani sunt duşi într-o pădure, unde li se face circumcizie pentru a marca trecerea la bărbăţie. Apoi filmul face o incursiune din China până în Canada( Montreal) întorcându-se, apoi în Africa într-un peisaj diferit de cel din prolog.


 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”