Un documentar tulburător despre impactul educaţiei în viaţa copiilor.

Intr-un an de gratie, in care sarbatorim 100 de ani de la infaptuirea Marii Uniri, celebram valorile care ne definesc uman, dar si ca natiune,  prin difuzarea unor programe care cultiva sau care trezesc in noi dorinta de mai bine, de libertate, umanitate, echilibru, sanse egale, toleranta. Un astfel de demers este si difuzarea, la Kanal D, a unui documentar tulburator, care are ca subiect central impactul educatiei in viata copiilor, productie ce va fi difuzata duminica, 24 iunie, de la 15:30.

România anului 2018. O singură ţară în care, însă, se intersectează două lumi: una în care firescul este ca orice copil să meargă la şcoală, pentru a primi un minim de educaţie, iar alta în care şcoala reprezintă un privilegiu dificil, uneori aproape imposibil de obţinut. Sunt copii de aceeaşi vârstă, dar născuţi în medii sociale opuse. Copii ce trăiesc în familii care le ofera tot ceea ce au nevoie, dar si copii care nici nu ştiu ce înseamnă să nu îţi lipsească nimic.

Diferenţele sociale sunt frapante, însă toţi aceşti micuti ar trebui să aibă ceva în comun: educaţia.

Documentarul „Sunt ceea ce am învăţat să fiu” pune accentul pe conştientizarea importanţei educaţiei în toate mediile sociale, tocmai pentru a oferi o şansă la normalitate fiecărui copil din România.

„Lucrez cu fundaţii pentru copii de mulţi ani, în special cu <Ovidiu Ro> şi, în lupta de a strânge fonduri, am realizat cât de important este să-ţi obligi interlocutorul să facă un exerciţiu de imaginaţie: cum va fi un copil fără educaţie în adolescenţă şi, apoi,

la maturitate. Astfel încât am hotărât să filmez grupe de vârstă 4-6 ani, 10-14 ani şi peste 20 de ani. Câţiva ani mai târziu, am fost sfătuită să mă reîntorc la ei, după 7 ani, şi să îi filmez din nou ”, explică regizorul Adela Vrînceanu-Celebidachi despre ideea realizării acestui documentar.

„Sunt ceea ce am învăţat să fiu”  face o paralelă între evolutia copiilor cu şansă la educaţie şi a celor care nu beneficiaza de  aceasta, documentarul reprezentand un semnal de alarmă pentru societatea românească referitor la consecinţele ignorării problemelor cu care ne confruntăm- neasumarea

responsabilităţii referitor la copiii fără şanse, neasumarea cauzei-efect a sărăciei cu care se confruntă mii  de copii în România, educaţia deficitara pe care o oferim copiilor noştri şi, ca o consecinta, scăderea nivelului de compasiune şi sensibilitate faţă de semenii lor.

Fiecare copil prezentat în documentar a fost filmat la un interval de 7 ani distanţă, pentru a demonstra cum educaţia în mediile defavorizate schimbă destine în bine şi cum atitudinea copiilor care au şansa la educaţie se modifica  sub influenţa societăţii în care trăiesc.

Sunt ceea ce am învăţat să fiu ” este regizat de Adela Vrînceanu-Celebidachi şi va fi difuzat pe Kanal D, pe 24 iunie 2018, de la ora 15:30.

Documentarul a fost declarat câştigător la cea de a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cult din Calcutta, India şi a primit distincţia Award of Recognition: Documentary Feature, la Festivalul Accolade Global Film Competition, desfăşurat în luna mai 2018.