Gândurile negre apar foarte ușor în mintea oricărui om, cu atât mai mult în mintea unui pompier care trebuie să se confrunte zilnic cu fel și fel de cazuri, care, de multe ori, se sfârșesc în mod tragic, motiv pentru care cei care luptă cu focul se consumă într-o mare măsură.
Rudele tânărului fac mărturisiri cutremurătoare
Virgil Hoza, un tânăr pompier în vârstă de 27 de ani, s-a sinucis după ce a făcut accident cu autospeciala de pompieri, pe care, ulterior, a fost pus să o plătească.
„Așa vorbește toată lumea, că i-a pus să plătească mașina de pompieri pe ăia trei- șoferul, băiatul meu și încă unul care a fost pe ea”, a povestit tatăl lui Virgil, citat de Observator.
Neavând bani suficienți să suporte dauna și temându-se că va fi concediat, acesta a decis să-și pună capăt zilelor.
„El tot zicea...
De asemenea, aceasta a mărturisit că ceilalți colegi ai soțului ei ar fi știut de gândurile negre ale acestuia, cu care se confrunta de mai bine de patru luni, însă nu au făcut nimic în acest sens.
„Colegii, șeful de tură, știau că el ar fi suferit de depresie.
Astfel, familia îi acuză dur pe colegii și pe șefii lui Virgil, însă aceștia din urmă nu recunosc nimic. Ei susțin că nu au cerut nimănui niciun ban pentru pagubele autospecialei și că niciun pompier nu a anunțat că tânărul se afla într-o situație delicată.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Iubita unui pompier din Arad a incendiat mai multe case, pentru a vedea pompierii în acțiune
Virgil nu a fost singurul pompier care a decis să-și ia viața
În mod normal ar trebui să existe câte un psiholog în fiecare inspectorat din țară, însă realitatea din teren este incredibilă: doar 7 dintre aceste instituții au înființat acest post, însă doar în documente.
Cei 30.000 de pompieri din România, care trec neîncetat prin experiențe marcante, ar trebui să beneficieze de ajutor psihologic, acesta fiind foarte important pentru calitatea propriilor vieți.
„Învinovățirea asta repetată duce uneori la așa numitul autostres care te poate băga pe o direcție greșită”, a povestit Toader Buțincu, care a activat timp de 20 de ani ca pompier.
De asemenea, psihologii spun că foarte mulți oameni nu vor să recunoască faptul că, într-adevăr, au o problemă, motiv pentru care nu încearcă să caute ajutor pentru a o rezolva.
„Imaginea de sine pe care ei o au despre ei înșiși este una incompatibilă cu această vulnerabilitate pe care stresul post-traumatic sau o altă problemă psihologică poate să o scoată în evidență. Doresc să fie percepuți ca niște eroi”, a explicat psihologul militar Vasile Doru Marinescu, conform sursei citate.
Din nefericire, statisticile arată că, din cauza traumelor suferite în cadrul intervențiilor, mulți salvatori au ales să se sinucidă. Începând cu anul 2020, minimum doi pompieri și-au pus capăt zilelor în fiecare an. Numărul acestora este mult mai mare față de cel al pompierilor care au murit în misiuni.
Citește și: Doi polițiști din Codlea sunt acuzați că au lăsat victima unui accident rutier să zacă pe asfalt