Finlanda și Estonia au cerut UE să nu mai dea vize turistice rușilor: „Nu e corect ca cetățenii Rusiei să călătorească în Europa ca turiști”

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 10 aug 2022, 10:23

Prim-miniștrii Estoniei și Finlandei au cerut UE să nu mai elibereze vize turistice pentru ruși, în încercarea de a deschide un nou front de sancțiuni în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Finlanda, precum Estonia, Letonia și Lituania, are o graniță comună cu vestul Rusiei, a observat o creștere a numărului de turiști ruși care intră în țară adesea cu vize din alte țări ale UE și apoi folosesc aeroporturile sale pentru a zbura în alte părți ale UE prin intermediul spațiului de liberă circulație Schengen.

Finlanda și Estonia insistă ca rușii să nu mai primească vize turistice

Subiectul a fost abordat în rândul liderilor UE și urmează să fie discutat în mod oficial la următorul summit al acestora, programat pentru luna octombrie, potrivit unor surse apropiate liderilor.

„Nu mai emiteți vize turistice pentru ruși”, a scris marți, pe Twitter, Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei. „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului. Se închid cursele aeriene din Rusia.

Înseamnă că, în timp ce țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara (Finlanda, Estonia, Letonia- singurele puncte de acces)”

Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei, a declarat pentru televiziunea de stat Yle: „Nu este corect ca, în același timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este corect”.

Mai multe țări europene caută modalități de a restricționa călătorii ruși, păstrându-și în același timp granițele deschise în limitele regimului Schengen de vize și fără verificări de pașapoarte în mare parte a continentului.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 168 de război în Ucraina. Zelenski: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei

Totuși, alte state membre sunt precaute în privința excluderii tuturor cetățenilor ruși.

Kremlinul a declarat că apelurile au arătat o „gândire irațională dincolo de orice limită” și i-a comparat tacit cu Germania nazistă. „Multe dintre aceste țări sunt atât de ostile încât delirează”, a declarat, marți, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, reporterilor.

„Se coboară la sentimente pe care le-am auzit literalmente acum 80 de ani din partea anumitor țări din inima Europei”, a spus Peskov, potrivit Interfax, citat de Financial Times.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Cred că bunul simț va prevala în cele din urmă, iar persoanele care au făcut aceste declarații își vor reveni la minte”, a adăugat acesta.

Letonia nu mai eliberează vize pentru ruși din august

Letonia a încetat să mai elibereze vize pentru aproape toți cetățenii ruși la începutul lunii august. Autoritățile finlandeze consideră că le-ar putea lipsi baza legală pentru o interdicție, astfel că analizează modalități de a restricționa vizele pentru ruși, făcând în același timp presiuni pentru o soluție la nivelul UE.

„Este legislația finlandeză suficient de actualizată pentru a putea introduce propriile noastre sancțiuni naționale într-o astfel de situație excepțională? Personal, aș dori să văd și soluții europene la această chestiune”, a declarat Sanna Marin.

„UE a suspendat parțial Acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia. Suspendarea vizează persoanele apropiate de regimul rus. Deocamdată nu afectează cetățenii ruși obișnuiți”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri interne, migrație și securitate internă.

Citeste si: Armata rusă poate periclita securitatea centralei nucleare de la Zaporojie. Cât de mare este pericolul nuclear pentru România?

„Statele membre dispun de o marjă de manevră semnificativă pentru a diminua sau a înceta eliberarea vizelor de lungă ședere și a permiselor de ședere, în conformitate cu legislația lor națională”, a precizat Anitta Hipper, într-un comunicat. „Vor exista întotdeauna categorii de persoane pentru care ar trebui eliberate vize”, a adăugat ea, referindu-se la  „cazuri umanitare, pentru membrii de familie, jurnaliști sau disidenți”.

„Țările care încearcă să pedepsească Rusia plătesc în mod activ facturile pentru aceasta”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat luni, pentru Washington Post, că țările occidentale ar trebui să-și închidă granițele rușilor „pentru că rușii iau pământul altcuiva”.

Dmitri Peskov a declarat că încercările de a izola Rusia nu au „nicio perspectivă” și a afirmat că țările europene vor obosi în curând să sprijine Ucraina, pe fondul prețurilor ridicate la energie.

„Zelenski ar trebui să înțeleagă că țările europene care încearcă să pedepsească Rusia plătesc în mod activ facturile pentru aceasta”, a spus el. „Mai devreme sau mai târziu, aceste țări vor începe să se întrebe dacă Zelenski face totul cum trebuie și de ce cetățenii lor trebuie să plătească pentru capriciile sale”.

Ministerul de Externe al Finlandei a declarat că unii ruși folosesc țara nordică pentru a zbura spre alte destinații din Europa. UE a interzis călătoriile cu avionul din Rusia, dar rușii pot încă să zboare din interiorul acesteia.

O posibilitate drastică pentru a-i opri pe ruși să intre în UE este închiderea frontierei. Lauri Läänemets, ministrul de interne al Estoniei, a declarat în urmă cu două săptămâni că o astfel de măsură nu ar fi o idee bună, deoarece „problema este că unele persoane, inclusiv cetățeni estonieni, trebuie să poată trece granița, și un anumit nivel de comerț are loc în continuare”.