Premierul Florin Cîțu a vorbit ieri seară, 16 septembrie, despre delimitarea prețurilor la gaze și energie electrică. Acesta a menționat când se va introduce și legea consumatorului vulnerabil.
Florin Cîțu a făcut anunțul! Ce se întâmplă de la 1 noiembrie cu prețurile gazelor și energiei electrice
„De la 1 noiembrie se va aplica legea consumatorului vulnerabil. Va fi o lege care se va aplica în fiecare an.
În cazul celor care nu se încadrează în lege, am pregătit alte măsuri. În cazul consumatorilor casnici, vom putea compensa o parte din facturi, astfel oamenii vor plăti mai puțini bani pentru că o parte din factură va fi subvenționată de stat.(…) Pentru consumatorii non-casnici vor fi cam aceleași măsuri.
Citeste si: De ce s-au scumpit gazele în România?! Cum profită statul român de pe urma creșterii prețurilor
Prețurile deja sunt mari, deci nu ar ajuta foarte mult. Eu ca liber niciodată nu susțin o intervenție în piața de plafonare a prețurilor. Dar dacă în UE vom vedea că sunt 10, 12, 15 țări care vom vedea că vor plafona prețurile, și sunt deja vreo șase țări, va fi complicat pentru noi.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citeste si: Românii tot mai afectați de valul de scumpiri. Previziunile specialiștilor în economie sunt sumbre
Trebuie să înțelegem că dacă se ajunge la așa ceva, să se plafoneze prețurile, țările care au producție de gaze și de energie, cum e România, vor fi afectate. Producătorii vor fi afectați, vor fi afectate planurile de investiții, deci nu este o măsură care nu vine cu costuri foarte mari pentru economie. Nu este o măsură pe care o recomand, nu este ceva ce noi vrem să implementăm, dar trebuie să ne uităm atent dacă restul Europei face acest lucru.
O intervenție așa brutală în piață ar însemna o distorsionare puternică într-o țară care produce energie și vrea să producă și mai mult. Dacă s-ar întâmpla, ar fi ceva temporar, pe perioada 1 noiembrie – 31 martie. Dar nu este o soluție pe care o prefer, este o soluție extremă.
Veți vedea că țările care nu produc gaz vor merge spre plafonarea prețurilor, iar cele care produc gaz nu.” , au fost declarațiile premierului Florin Cîțu.