„Au fost aprobate în Parlamentul României, au fost dublate, în acest context al atacurilor asupra Guvernului, fără să aibă sursă de finanțare. În momentul în care bugetul era deja distribuit. Ce să facem acum? Costurile cu alocațiile sunt 6,3 miliarde. Suntem în plină criză globală, nu numai în România, peste tot în lume sunt economii care sunt la pământ. Dacă aveam această discuție în momentul când se făcea bugetul, era altceva, puteai să aloci bani și discutam despre la timpul lui.
„Legea, așa cum este ea, nu spune sursa de finanțare și asta înseamnă că e neconstituțională. Orice proiect de lege care crește cheltuielile la buget trebuie să aibă și o sursă de finanțare”, a adăugat ministrul Finanțelor, precizând că legea încă nu a fost atacată la CCR.
Dacă legea nu va fi declarată neconstituțională de către CCR, Florin Cîțu a spus că asta nu înseamnă automat dublarea alocațiilor.
„Nu este adevărat. Vom putea să ne uităm la resursele pe care le avem în acel moment. Vedem dacă putem sau putem să amânăm această dublare pentru viitor”, a afirmat ministrul. (sursa: digi24.ro)
OUG 2 prorogă termenul de intrare în vigoare a prevederii privind dublarea alocaţiei începând cu 1 februarie 2020, la 1 august 2020.
Au votat “pentru” respingere 209 deputaţi, 3 au votat ”împotrivă”, iar 98 s-au abţinut.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Deputatul PSD Olguţa Vasilescu a declarat la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor că anul trecut, pe când social-democraţii erau la guvernare, la legea bugetului a fost adoptat un amendament al celor din Opoziţie, care prevedea dublarea alocaţiilor pentru copii.
“ Deşi era prost făcut, se cerea ca banii să fie luaţi din excedentul de la pensii, care la vremea respectivă nu exista, am considerat că este oportun ca în Parlament să modificăm acel amendament, dar să lăsăm alocaţiile copiilor crescute. Nu ne-am plâns că nu avem bani, am găsit imediat resursele bugetare. Anul acesta este aceeaşi situaţie. De data aceasta vine Opoziţia cu o lege care prevede dublarea alocaţiilor. Nu am venit ca dumneavoastră cu un amendament care nu putea fi aplicat, ci o să vă dăm sursa de finanţare, de unde puteţi lua aceşti bani ca alocaţiile copiilor să fie dublate. Nu este nevoie de 7-8 miliarde până la finalul anului, cum s-a tot discutat, este nevoie de 3,2 miliarde. Puteţi lua aceşti bani prin relocare de la capitolul Bunuri şi servicii”, a spus Vasilescu.