Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat marţi că România a fost salvată de faptul că autorităţile au împrumutat bani din timp, la începutul anului, deoarece imediat când au apărut primele semne ale crizei, toate pieţele financiare s-au blocat, precizând totodată că Guvernul PNL împrumutat mai ieftin decât s-a împrumutat PSD în 2019 în luna aprilie, ”cu un punct procentual mai ieftin".
Ministrul a mai dat asigurări că nu vor exista întârzieri la plata salariilor şi pensiilor.
" România are un deficit, acest deficit trebuie finanţat. Şi ca să-l finanţăm avem două variante: ori introducem taxe pe termen scurt ori trebuie să ne împrumutăm. Am ales varianta împrumutului, este o varianta mai bună din orice punct de vedere. În acelaşi timp am lucrat la îmbunătăţirea modului în care lucrează ANAF, pentru că pe termen lung şi sustenabil, cea mai bună soluţie este de creştere a veniturilor la buget printr-o proiectare mai bună.
În aprilie, cei mai mulţi bani s-au dus pe cheltuielile de personal, în valoare de 8,8 miliarde lei, mai mici cu 53 milioane lei faţă de luna martie.
"A sta înseamnă că s-au făcut economii, în special prin telemuncă, deşi au fost introduse şi stimulente şi au fost plătiţi mai mulţi bani pentru anumite sectoare, şi pentru doctori, am reuşit să economisim bani prin acest sistem", afirmă ministrul.
Pentru asistenţă socială, care include şi pensiile, s-au cheltuit 11 miliarde de lei, din care o mare parte din bani, 70%, reprezintă doar pensiile.
În aprilie au apărut în plus plăţile acordate pentru suspendarea temporară a contractelor individuale de muncă, şomajul tehnic. Plăţile pentru şomaj tehnic s-au ridicat la 312 milioane lei, plata pentru şomaj normal a fost de 71 milioane lei, în creştere cu 4 milioane lei faţă de luna martie.
Au fost plătite 96 milioane lei ca indemnizaţie pentru alţi profesionişti, şomajul tehnic pentru cei care aveau cabinete medicale, stomatologice şi alte activităţi.
" În plus, s-au plătit concedii medicale în valoare de 366 milioane lei. Media până atunci era în jur de 100 milioane lei. În cele două luni, martie şi aprilie, au fost plătite concedii medicale de aproape 900 milioane lei", a afirmat ministrul de Finanţe.
La bunuri şi servicii s-au plătit în plus 1 miliard de lei, atât în martie, cât şi în aprilie pentru medicamente, echipamente pentru spitale şi a fost rambursat TVA, în martie şi aprilie, de peste 6 miliarde lei.
" Aceşti bani s-au dus în economie. Cam aşa arată cheltuielile pe o lună. Aici se duc banii. De asta ne împrumutăm, banii se duc pentru aceste cheltuieli în special. Aceste cheltuieli sunt lucruri pe care deja le aveam în buget, în plus au fost şomajul tehnic şi cheltuielile cu sănătatea, bunuri şi servicii medicale, medicamentele", spune Cîţu.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cheltuielile care au crescut au fost cele pentru medicamente, pentru plata de concedii medicale şi rambursarea TVA.
" În continuare mă voi asigura că nu vor exista întârzieri la plata salariilor, pensiilor, ajutoarelor sociale, tot ce este nevoie. Şi, bineînţeles, mă voi asigura că vom lua cel mai bun preţ din piaţă, că vom economisi bani faţă de vremea anterioare, chiar dacă şi România şi economia globală este astăzi în criză", a mai spus ministrul de Finanţe.
Pe partea de venituri, în martie, au fost venituri mai mici cu aproape 10 miliarde lei, însă s-au luat şi măsuri de către Guvern, spune oficialul, de exemplu a injectat mai mulţi bani prin rambursarea TVA, informatizarea ANAF, au fost amânări la plata taxelor şi impozitelor etc.
" Acele măsuri au dat rezultate. Am depăşit în aprilie 2020 încasările anului trecut, am încasat mai mult decât anul trecut. Este un lucru bun, dar asta nu înseamnă că situaţia este roz, că situaţia este perfectă. Am încasat, încasăm mai bine, avem rezultate, dar în acelaşi timp au crescut cheltuielile foarte mult, pentru sănătate în special faţă de ceea ce aveam. Deficitul pentru anul acesta creşte cu trei puncte procentuale. De aceea încasările sunt mai bune decât anul trecut, avem rezultate, dar trebuie să fie mult mai bune ca să nu avem probleme pe viitor", a precizat ministrul.
Cîţu spune că datele pe aprilie arată pe bine, dar şi perspectivele pentru lunile următoare arată la fel de bine, deoarece ce au declarat companiile că au de plată este mai mare decât se aşteaptă autorităţile.
"Şi în lunile următoare vom colecta", a mai spus el.
Citeste si: Care este situatia economica a Romaniei. Orban: "Lucrurile stau mai bine decat ne asteptam"
Citeste si: Cand se redeschid restaurantele, terasele si cafenelele? Orban: "Nu excludem varianta asta, e adevarat."